Bloomberg: Европа за САЩ — «партньор по необходимост»

Жителите на Европа нарекоха САЩ «партньор по необходимост» поради стратегически съображения, съобщава Bloomberg, позовавайки се на проучване на Datapraxis и YouGov. Причината за това, цитира агенцията, са съмненията на европейците относно целостта на американската политическа система.

Bloomberg: Европа за САЩ - "партньор по необходимост"

Европейците не разглеждат САЩ като партньор по интереси, ценности и убеждения, подобни на тези на Европейския съюз, наричайки страната само „партньор по необходимост“, съобщава Bloomberg.

Анкета на Datapraxis и YouGov, поръчана от Европейския съвет по външни отношения в 12 държави от ЕС и публикувана преди посещението на американския президент Джо Байдън във Великобритания за срещата на върха на Г-7, показа, че само един от всеки пет европейци счита, че САЩ споделят европейските ценности.

Въпреки това мнозина са убедени, че сътрудничеството с Вашингтон е необходимо, но само по стратегически причини.

Както отбелязва новинарската агенция, това показва, че докато главата на Белия дом се стреми към по-тясно сътрудничество с европейските страни, държавите от ЕС не са успели да преодолеят трансатлантическите различия, които се засилиха при бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Това може да се дължи до голяма степен на визията на европейците за американската политика.

По този начин поне половината от анкетираните в страни като Германия, Франция и Испания считат американската система за „повредена“.

Европейците обаче не се доверяват единствено на САЩ — анкетата показа, че по-голямата част от анкетираните в Германия, Франция, Италия и Испания са загубили вяра в самия ЕС. Ускоряването на въвеждането на коронавирусните ваксини обаче може да помогне за възстановяване на доверието. По този начин мнозинството от анкетираните във всички страни, с изключение на Германия и Франция, заявиха, че пандемията показва необходимостта от по-тясно сътрудничество между страните членки на блока.

Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-09/europeans-see-a-disconnect-with-the-u-s-on-values-survey-shows?srnd=premium-europe

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments