Влязоха в сила санкциите на САЩ срещу руския държавен дълг

На 14 юни влязоха в сила американските санкции, забраняващи на американските финансови институции да купуват нови държавни рублеви облигации, съобщи РИА Новости.

Влязоха в сила санкциите на САЩ срещу руския държавен дълг

Налагането на нови санкции от САЩ бе обявено в средата на април. Новите ограничения забраняват на финансовите институции на страната да купуват руски държавни облигации по време на първичното предлагане. Все пак е позволено да се купуват и продават руски държавни облигации на вторичния пазар.

По този начин забраната, въведена от САЩ през 2019 г. за американски инвеститори за закупуването на нови емисии на руски държавни еврооблигации, се разширява. Забраната се прилага се за закупуването на федерални заемни облигации на първични аукциони, проведени от руското министерство на финансите. Оттогава Русия два пъти излиза на чуждите пазари на заеми с еврооблигации, номинирани в евро.

Министерството на финансите на Русия заяви, че след 14 юни ведомството ще пуска само нови издания на облигации на федералния заем. Министерството се отказа от допълнително пласиране на по-рано регистрирани серии държавни облигации, за да сведе до минимум рисковете от принудителни продажби на ценни книжа от редица чуждестранни инвеститори.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments