Столтенберг: Русия е агресивна, но в НАТО сме единни и тя няма да успее да ни раздели

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че няма нова студена война с Китай, но западните съюзници ще трябва да се адаптират към предизвикателството на възхода на Пекин, информира «Франс прес».

Столтенберг: Русия е агресивна, но в НАТО сме единни и тя няма да успее да ни раздели

«Ние не навлизаме в нова студена война и Китай не е наш противник, не е наш враг», увери Столтенберг пред репортери преди срещата на ръководителите на страните членки на НАТО в Брюксел.

«Но трябва да се справим заедно, като алианс, с предизвикателствата, които възходът на Китай поставя пред нашата сигурност», изтъкна още шефът на западния военен алианс.

По отношение на Русия той коментира, че най-силното послание на НАТО е, че сме единни и няма да успее да ни раздели. Той добави, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването.

По думите му отношенията с Москва са «в най-ниската си точка от края на Студената война» заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, хакерски атаки и отравяния, включително на територията на НАТО.

Столтенберг посочи, че участниците в днешната среща ще обсъдят срещата в Швейцария между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и на Владимир Путин. Той изрази увереност, че лидерите на страните от пакта ще подкрепят двустранния подход към Москва — диалог и укрепване на отбранителните способности. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments