Съдбата на Украйна е в ръцете на Путин и Байдън

Общото геополитическо разположение в навечерието на срещата на ръководителите на САЩ и Руската федерация очевидно не е в полза на Украйна, казва Иля Куса, експерт по международна политика в Украинския институт за бъдещето. Западът очевидно е загубил интерес към Украйна, конфликтът в Донбас напуска световния дневен ред, а „Северен поток 2“ е почти завършен. Защо всичко се оказа така?

Превод от Телеграф, Украйна:

Съдбата на Украйна е в ръцете на Путин и Байдън

Илия Куса: Засега можем да кажем, че САЩ и Руската федерация се договориха да се срещнат, поне по въпроса за Северен поток 2. Те не предизвикаха конфликт, дори когато имаше ескалация на границите на Украйна. След като срещата между Байдън и Путин започна да придобива реална форма, САЩ се въздържат от нови пакети санкции срещу Руската федерация. Дори въпреки неотдавнашните хакерски атаки срещу оператора на американския тръбопровод Colonial Pipeline и срещу най-големия производител на месо — JBS. Въпреки че САЩ твърдят, че това може да са руски хакери, те уточняват, че не са задължително свързани с Кремъл. И досега никой не е обявявал санкции срещу Руската федерация за това.

Също така може да се отбележи, че Вашингтон е много предпазлив по отношение на обещанията към Украйна за каквито и да било решения в посока НАТО. И това, мисля, е свързано с желанието да не се провокира Руската федерация преди срещата на Байдън с Путин.

Ние, украинците, не сме сериозен аспект в преговорите между американците и руснаците. Те имат свой собствен дневен ред, по-глобален.

Общото геополитическо разположение на Украйна наистина е доста сложно и все още работи срещу нас. Това се случи, защото в продължение на 30 години държавата ни не беше в състояние да формулира силна геостратегическа програма във външната политика.

През последните седем години украинската външна политика беше фиксирана само върху западния вектор. А опитите да я диверсифицираме завършиха безрезултатно.

В резултат на това сме притиснати между глобалните геополитически играчи, намираме се на политически кръстопът между САЩ и Руската федерация, САЩ и Китай, САЩ и Турция, САЩ и ЕС.

Източник: https://telegraf.com.ua/ukraina/politika/5653060-sudba-ukrainyi-uzhe-v-rukah-putina-i-baydena-chto-nam-s-etim-delat.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments