Планиращата авиобомба «Дрел» — новото руско супероръжение

Хиперзвукови ракети? За Русия това е вчерашният ден. Новата самонасочваща се бомба има по-малък радиус на поразяване от по-мощните и скъпи оръжия, но предимството й е различно: тя напълно унищожава движещи се цели. Американският военен експерт се възхищава от новата руска авиобомба, която успява да съчетае ефективни високи технологии и относително ниска цена.

Превод от The National Interest, САЩ: 

Планиращата авиобомба "Дрел" - новото руско супероръжение

Понастоящем се говори много за усилията на Русия за разработване на хиперзвукови ракети, но Москва работи и за създаването на по-икономични и по-опростени боеприпаси, като планиращата бомба «Дрел». Серийното й производство може да започне през 2023 година.

„Считам, че ще завършим проекта Дрел още през следващата година“, заяви Игор Насенков, генерален директор на холдинга „Технодинамика“, акционерно дружество, част от държавната корпорация „Ростех“.

„Дрел“ е предназначен за унищожаване на танкове, наземни радари, командни пунктове и дори енергийни установки на зенитно-ракетните системи. Бомбата се насочва към целта с помощта на инерционната система и ГЛОНАСС (глобална навигационна спътникова система). „Дрел“ е малкозабележима касетъчна планираща бомба. Теглото й е над 500 килограма, а обхватът е от 30 до 50 километра.

В настоящата си версия „Дрел“ има 15 самонасочващи се противотанкови бойни елемента СПБЕ-K, всеки от които тежи около 15 килограма.

Съобщава се, че бомбата е оборудвана със системата за разпознаване „свой-чужд“ и средства за радиолектронна борба, които я правят неуязвима за заглушаване и откриване от вражеските радари. Разработчиците на бомбата от НПО «Базалт» също мислят да инсталират пулсиращ реактивен двигател ПБК-500У, за да увеличат допълнително обхвата.

Носители на Дрел могат да бъдат различни руски самолети със среден обсег, включително бомбардировачите Ту-22М и Су-24. Съобщава се също, че бомбата е съвместима със Су-57.

Източник: https://nationalinterest.org/blog/reboot/drel-glide-bomb-russia-next-super-weapon-187145

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments