Експерт: Как Украйна може да компенсира загубите си след старта на «Северен поток 2»

Руслан Бортник, директор на украинския Институт за анализ и управление на политиките, заяви, че Украйна ще може да компенсира загубите си след пускането на газопровода «Северен поток 2», ако част от акциите на компанията-оператор бъдат прехвърлени на Киев. Това заяви той в ефира на телевизионния канал «Первый независимый».

Експерт: Как Украйна може да компенсира загубите си след старта на "Северен поток 2"

«Дайте заради това, че ние губим (възможността за транзит на газ), този политически въпрос, да направим Укреайна субект или съсобственик на «Северен поток 2″, дайте ни 5-7-10 %, за да можем да компенсираме своите загуби», заяви политологът.

Той отбеляза, че част от газа, който ще премине през Северен поток 2, може да попадне в газовите хранилища на страната за последващ реверс.

Бортник предложи да се продаде или предаде на «Нафтогаз» Украйна 5 % от стойността на компанията-оператор.

В този случай Украйна ще стане акционер и ще печели от Северен поток 2.

Бортник добави също, че по-правдоподобен изглежда вариантът, заключаващ се в създаването на руско-европейски консорциум, който да стане новият стопанин на украинската ГТС и ще обезпечи чрез нея транзита на газ.

Още един вариант политологът назова сключването на дългосроен договор с Русия за изпомпване на гориво през територията на Украйна.

По-рано главата на министерството на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна разчита на компенсация на загубите заради «Северен поток 2».

«Северен поток 2» предвижда изграждането на два части газопровод с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

САЩ активно се противопоставят на този проект, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това проектът има и други противникови държави, включително Украйна, която се опасява от спиране транзита на руски газ през нейна територия.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments