Десетки хиляди протестират срещу помилването на каталунски политик от лявото правителство на Санчес

Десетки хиляди демонстрираха в испанската столица Мадрид в неделя срещу планираното помилване на каталунски сепаратисти от лявото правителство на премиера Педро Санчес, информира ДПА.

Десетки хиляди протестират срещу помилването на каталунски политик от лявото правителство на Санчес

Снимка: ЕРА, БГНЕС

Консервативната асоциация Union 78 призова за демонстрацията. Опозиционният лидер Пабло Касадо от консервативната Народна партия призова Санчес «да не продава единството на Испания«.

Въпреки че споделя същото мнение по този въпрос като лидера на дяснопопулистката партия Vox Сантяго Абаскал, той избегна обща «семейна снимка» с опонента си. Такъв момент през 2019 г. му беше спечелил обвинението, че не се отличава в достатъчна степен от крайнодясната партия.

Правителството на малцинството на Санчес зависи от гласовете на каталунските сепаратисти за мнозинство в парламента.

То планира да освободи от затвора политици, осъдени за каталунския референдум за независимост през 2017 г., признат за незаконен от съдебната власт в Мадрид — като основа за договорено решение на конфликта.

Планът е рисков за Санчес, тъй като хвърлените в затвора са ангажирани с отцепването на Каталуния, а помилването е непопулярно в останалата част на Испания.

Дванадесет каталунски политици бяха осъдени на лишаване от свобода до 13 години за ролята им в незаконния референдум за независимост и опита за отцепване на икономически силната област в Североизточна Испания.

Тогавашният ръководител на регионалното правителство Карлес Пучдемон избяга в чужбина в последния момент.

Населението на Каталуния е разделено на приблизително два равни блока привърженици и противници на независимостта. News.bg.

Коментари:

comments powered by HyperComments