Западът е безпомощен без Русия и Китай

Американско-руските отношения са в най-ниската си точка, но изглежда Байдън няма за цел да ги подобри, твърдят китайски експерти. Америка иска да води Запада в конфронтацията му с Русия и в същото време с Китай, забравяйки каква роля играят на международната сцена двете държави. Напразно, защото Европа и дори САЩ „не могат да успеят“ без тези две държави.

Превод от Global Times (Китай):

Западът е безпомощен без Русия и Китай

Преди първото си задгранично пътуване до Европа като президент на Съединените щати, Джо Байдън отново се опита да обедини основните си съюзници, като играе с картата на общата идеология и демократичните ценности, опитва се да превърне „Голямата седморка“, която беше замислена като организация, предназначена да насърчава икономическото развитие, в тесен и остарял антикитайски и антируски клуб. Това съобщават китайски експерти, чието мнение отразява неотдавнашното предупреждение на руския президент, че САЩ вървят по пътя на Съветския съюз.

Предвидено е американският президент да се срещне с партньорите от Г7, съюзниците от НАТО и лидерите на ЕС, а също така трябва да се срещне и с руския си колега Владимир Путин. В статията си Байдън призова „големите демокрации“ да предложат „висококачествена алтернатива“ на Китай в подкрепа на глобалното развитие.

Докато Байдън се опитва да укрепи традиционния демократичен алианс и се надява да възроди американското влияние, китайските експерти смятат това за наивно. Те считат, че САЩ вече не могат да водят глобалната система от позиция на силата.

Светът преминава от еднополюсна към многополюсна структура с много по-бързи темпове на фона на пандемията, а ръководството на Запада, като се има предвид спадът в неговата конкурентоспособност, показва все по-малка ефективност дори при поправяне на собствените си грешки.

Руският президент посочи проблеми със Съединените щати преди срещата му на върха с Байдън. Според Путин, който говори на Петербургския международен икономически форум 2021, САЩ са уверени, че все още са достатъчно силни, за да си позволят да правят малки грешки.

„САЩ с уверена стъпка, с уверена походка, с твърда стъпка, вървят точно по пътя на Съветския съюз“, заяви Путин, съобщи телевизионният канал Euronews.

Антикитайски и антируски хор

Срещата на върха на Г7 ще се проведе на 11-13 юни в Корнуол, Англия. Според Белия дом участието на Байдън в срещата на върха подчертава желанието му да възстанови алиансите на Съединените щати, да съживи трансатлантическите отношения и да работи в тясно сътрудничество със съюзници и международни партньори, за да се справи с глобалните предизвикателства и да защити интересите на Америка.

Междувременно, от гледна точка на китайските експерти, Г7 е реликва от една отминала епоха, а относно неговото влияние и мощ няма смисъл да се обръщаме назад, тъй като икономическият и политически център на тежестта се измести на изток.

Ли Хайдун, професор в Института по международни отношения към Китайския университет за външни работи, заяви пред Global Times, че пътуването на Байдън до Европа има ясна цел: Байдън се стреми да консолидира мрежата от алианси в опита си да запази господството на САЩ, за да оглави Запада в конфронтацията му с Китай. Очевидно, според Лий, Байдън вижда тази цел като основен външнополитически приоритет на САЩ.

„Ролята, която Китай и Русия играят в международната общност е много важна, така че европейските държави и дори САЩ не могат да постигнат успех без тези две държави“, добави Ян.

Източник: https://www.globaltimes.cn/page/202106/1225524.shtml

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments