Какво очакват САЩ от Украйна преди посещението на Зеленски в Белия дом

Главата на Държавния департамент Антъни Блинкен сподели какво се очаква във Вашингтон от Украйна преди срещата на президентите Джо Байдън и Владимир Зеленски. Според «Страна», Блинкен отбеляза, че Киев трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и реформирането на корпоративното управление.

Какво очакват САЩ от Украйна преди посещението на Зеленски в Белия дом

„Има цял списък от области, в които е важно Украйна да постигне напредък. По-специално, да има независима съдебна система — функционална и такава, която е внимателно подбрана и има независим надзор; корпоративно управление, особено в държавните предприятия, което ще бъде прозрачно; както и реално прилагане, в частност, на законите за борба с корупцията“, отговори държавният секретар на САЩ.

Той допълни още, че Украйна страда от агресия от две страни.

„Украйна е изправена пред агресия от две страни: външна от Русия и вътрешна — с корумпираните сили, които я отклоняват от демокрацията, която страната се опитва да изгради“, каза Блинкен.

Според него приемането на антикорупционно законодателство е добра стъпка, но не е достатъчна, тъй като законите трябва да се прилагат на практика.

„Трябва да видим как хората, замесени в корупционни практики, наистина са изправени пред правосъдието. Това ще изпрати мощен сигнал, че това не са само думи на лист хартия, а че те струват нещо“, добави Блинкен.

Източник: https://strana.ua/news/337631-blinken-rasskazal-cheho-ssha-zhdut-ot-ukrainy-do-vizita-zelenskoho.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments