Facebook — находка за шпиони: Insider сподели за «новото главоболие» за US специалните части

През последните години се наблюдава увеличаване на инцидентите, при които приложенията за фитнес и други отворени интернет източници публикуват важни данни за местоположението или операциите на американските специални сили и съюзнически сили, пише Insider. И дори когато самите военнослужещи се държат предпазливо, съществува опасност информацията за тях да бъде получена от социалните мрежи на членовете на техните семейства или приятели.

Facebook - находка за шпиони: Insider сподели за "новото главоболие" за US специалните части

В съвременния свят, където новите технологии се появяват почти всеки месец, американската армия е изправена пред нови проблеми, за които никой не е мислил само преди няколко години, пише Insider.

През последните години често се случват инциденти със специалните сили на САЩ и Съюзническите държави и популярните фитнес приложения като Strava и Apple Watch, които застрашават операциите и безопасността на военния персонал.

Както обяснява изданието, приложенията, които събират данни за геолокацията, позволяват на американските съперници като Китай и Русия и дори терористичните групировки да «разгледат тайнствения свят на специалните операции» във Вашингтон и да получат ценна информация.

През 2018 г. се оказа, че чрез фитнес тракера Strava можете да намерите информация за местоположението, военните бази и дори маршрутите за патрулиране на американските войски в Сирия, Афганистан и други държави. Този проблем обаче беше забелязан не само от американските специални части.

През 2020 г. журналисти и ентусиасти успяха да използват същото приложение Strava, за да проследят движенията на британските специални военновъздушни сили в Сирия и Сомалия. Освен това, поради програмата, информацията за физическата активност на британските специални части също беше публично достъпна, а това означава отчасти и техният начин на живот и ежедневие.

В социалните мрежи и професионалните мрежи като LinkedIn е лесно да се проследи военният персонал. От 2015 г. ИДИЛ активно призовава към кибервойни, публикувайки имената, снимките и адресите на пребиваване на хиляди американски военни, терористичната групировка апелира към своите привърженици да атакуват американците. Общо беше разкрита информация за около 20 хиляди американски военнослужещи.

Както сподели пред изданието бивш служител на първото оперативно звено на специалните сили „Делта“, чрез Facebook също много лесно се проследява социалния кръг на човека. В Instagram това е малко по-трудно да се направи, тъй като акаунтът може да бъде затворен.

„Понякога можете да научите повече за човек и неговите дейности не от неговия акаунт, а от страниците на членовете на неговото семейство и приятелите“, сподели събеседникът на Insider.

Обикновено самите военнослужещи управляват акаунтите си доста внимателно, но е трудно да се контролират другите хора от обкръжението им, които не са запознати с правилата за информационна сигурност за армията.

Източник: https://www.businessinsider.com/electronic-devices-new-problem-for-military-special-operators-overseas-2021-6

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments