The Telegraph: Русия строи първия военен невидим кораб

Руският невидим корвет, който все още е в процес на изграждане, вече предизвика скептицизъм сред британските „учени“ — читателите на вестника. Изданието съобщава, че през следващата година Русия ще построи първия стелт кораб, който ще бъде оборудван с крилати ракети и системи за противовъздушна отбрана.

Превод от The Telegraph (Великобритания):

The Telegraph: Русия строи първия военен невидим кораб

Според съобщенията на руските медии, Русия скоро ще построи първия си военен кораб, който ще бъде напълно невидим, благодарение на което на корабите на противника ще им бъде трудно да го открият.

Изграждането на корвета «Меркурий» се извършва със закъснение, но според източници от корабостроителната промишленост корветът от проекта 20386 се очаква да бъде предаден на флота през следващата година. Изграждането на корпуса на корветата вече е завършено.

През последното десетилетие Русия инвестира сериозно в амбициозна програма за превъоръжаване, предназначена да замени въоръжението на армията и флота от съветската епоха. Но част от работата по модернизиране на въоръжените сили беше повлияна от санкциите, наложени от Запада срещу Русия за анексирането на Крим през 2014 г. и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна, тъй като САЩ забраниха износа на технологии с двойно предназначение за Русия.

Руските корабостроители по-рано използваха някои елементи на стелт технологията, които осигуряват малка забележимост, например радиопоглъщащото покритие на корабите. Но корветът «Меркурий» ще се превърне в пълноправен стелт кораб, неговите надстройки ще имат специална форма, а броят на изпъкналите елементи и прорези ще бъде намален до минимум. По време на изграждането му се използват различни композитни материали и специални бои. Военният кораб ще бъде въоръжен с крилати ракети, системи за противовъздушна отбрана и артилерия. Той ще може да търси подводници и да ги унищожава.

Източник: https://www.telegraph.co.uk/news/2021/06/08/russia-building-first-full-stealth-warship-criticised-excessive/#comment

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments