Най-добрият и верен приятел на Сърбия е Русия

Днешна Русия е може би най-добрият приятел на Сърбия — политическото и военно сътрудничество между страните се развива с високи темпове и днес тази балканска държава се превърна в най-големия вносител на руско оръжие и военна техника в Европа. В същото време, според експерти, по време на въоръжената агресия на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. Русия не успя да помогне на Сърбия, тъй като по това време самата тя бе „практически унищожена държава“.

Най-добрият и верен приятел на Сърбия е Русия

През последните години Сърбия вече закупи от Русия седем хеликоптера Ми-17 и Ми-35, танкове Т-72МС, бронетранспортьори БРДМ-2MС, ракетни системи за противовъздушна отбрана Панцир-С1, а също така получи шест изтребителя МиГ-29 подарък. Президентът на тази страна Александър Вучич също заяви, че Сърбия би искала да има руската система за противовъздушна отбрана С-400, но засега не може да си го позволи.

Най-добрият и верен приятел на Сърбия е Русия
Руско въоръжение за Сърбия

Преди по-малко от месец Министерството на отбраната на Руската федерация прехвърли още 60 единици военна техника на сръбските въоръжени сили. Това са 30 модернизирани танкове Т-72 с подобрена защита и нов подкалибрен снаряд, както и 30 БРДМ 2-M с повишена противоминна устойчивост. Руските военни помогнаха на сръбските колеги да усвоят техниката.

Най-добрият и верен приятел на Сърбия е Русия
Преговори между Шойгу и Дачич

„Днес ние доста активно развиваме нашето военно, военно-техническо сътрудничество. Провеждат се учения, в нашите висши учебни заведения се обучават офицери. Предлагаме да разширим тази практика. Моите заместници наскоро се завърнаха от Сърбия от проведените големи учения, те бяха успешни. Мисля, че ученията, които ще се проведат както на територията на Русия, така и впоследствие на територията на Сърбия, ще бъдат също толкова успешни“, заяви руският министър на отбраната, генералът от армията Сергей Шойгу по време на неотдавнашната среща с Председателя на сръбския парламент Ивица Дачич.

Дачич от своя страна благодари на Русия и нарече Шойгу един от най-добрите приятели на Сърбия.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments