Борел: «Лукашенко е диктатор, но Русия го подкрепя»

Лидерите на страните от Европейския съюз на предстоящата среща на върха за отношенията с Русия ще вземат предвид, че тя подкрепя президента на Беларус Александър Лукашенко. Това заяви главата на дипломацията на ЕС Жосеп Борел.

Борел: "Лукашенко е диктатор, но Русия го подкрепя"

„Съгласен съм с всички вас, че той е диктатор. Съгласен съм с всички вас, че той (Александър Лукашенко, бел.ред.) се ползва с подкрепата на Русия. Съгласен съм с всички вас, че трябва да продължим да упражняваме натиск и да използваме всичките си възможности и инструменти, за да подкрепим гражданското общество в Беларус“, заяви той по време на сесията на Европейския парламент.

Той също така припомни, че наскоро Русия предостави на Беларус втори транш от заема от 500 милиона долара и затова руската подкрепа е много важна за Лукашенко.

„Съветът на Европейския съюз ще вземе това предвид, когато обсъжда нашите отношения с Русия на предстоящата среща“, каза върховният представител на ЕС пред евродепутатите.

Припомняме, че ЕС не признава Александър Лукашенко за легитимен глава на Беларус и подкрепя опонентите му, начело със Светлана Тихановская. Брюксел вече въведе три пакета санкции и в момента подготвя четвърти, който може да засегне някои сектори на белоруската икономика. На свой ред Русия настоява никой да не се намесва във вътрешните работи на Беларус и счита Лукашенко за законно избран президент.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments