80 години от началото на убийствената война

Дори 80 години по-късно Бундестагът и много германци се опитват да не си спомнят за масовите убийства, извършени от техните предци над Съветския съюз, посочва авторът. На 20 юни 1941 г. Алфред Розенберг поставя задачата: Украйна трябва да бъде „ориентирана на Запад“, а „Московия“ трябва да бъде изтласкана „на изток“, в „пространството на Сибир“.

Превод от Berliner Zeitung (Германия):

80 години от началото на убийствената война

На 22 юни 1941 г. Германия атакува Съветския съюз. Президентът на Бундестага Шойбле не смята за необходимо да се проведе възпоменателна среща, посветена на 80-годишнината от избухването на войната срещу СССР. Той се страхува от убийствената истина, която се проявява още на етапа на подготовка за войната.

Ето хронология на събитията:

18 декември 1940 г .: Хитлер дава указания „да се разгроми СССР в бърза военна кампания“.

21 януари 1941 г .: Хайдрих, началник на Имперската служба за сигурност, получава от Хитлер „задача да изготви окончателно решение на еврейския въпрос“.

През февруари ръководството на Вермахта организира военната игра „Атаката срещу Русия, 1.6.41“, по време на която е заявено, че „активната и пасивна съпротива на цивилното население трябва да бъде потисната в зародиша чрез енергични наказателни мерки“.

На 17 март Хитлер и Ханс Франк, генерал-губернатор на Краков, решават да превърнат Полша „в чисто германски регион“ и първо „да я очистят от евреите“. Освен това Хитлер и началникът на Генералния щаб Халдер обсъждат задачата да унищожат „интелигенцията, използвана от Сталин“ и да използват най-жестоки средства във „великоруското пространство“.

На 26 март Хайдрих заявява:

„Що се отнася до решаването на еврейския въпрос, аз представих своя проект на Гьоринг“. Последният е доволен и иска да инструктира вермахта „за опасността от съветската тайна полиция, политическите комисари, евреите и т.н.“, за да се знае кого „трябва да поставят до стената“. В същото време Гьоринг дава на частите на СС, които ще влязат в страната след редовните войски, „пълна свобода на действие“.

На 2 май отговорните държавни секретари и един от лидерите на военната икономика планират икономическите цели на войната срещу Съветския съюз:

„Десетки милиони хора ще умрат от глад, когато изведем от страната всичко, от което се нуждаем».

23 май: в икономическите и политическите насоки на бъдещата окупационна политика в Съветския съюз е записано:

„Много десетки милиони хора в тази зона ще бъдат излишни и ще умрат“. Жителите на големите градове „ще бъдат обект на силен глад“.

Гьоринг обяснява тази концепция по следния начин:

„Тази година между 20 и 30 милиона души в Русия ще умрат от глад. Някои народи трябва да бъдат унищожени».

6 юни: Върховното командване на Вермахта издава следната заповед на командирите си:

„Принципите на хуманността и международното право не работят в борбата срещу болшевизма“. Заловените съветски комисари трябва да бъдат „незабавно разстреляни“.

На 20 юни Алфред Розенберг, назначен за министър на превзетите съветски региони, насочва служителите си към следните задачи: Украйна трябва да бъде „ориентирана на Запад“, а „Московия“ трябва да бъде изтласкана „на изток“, в „ пространство на Сибир”. Това ще изисква „сила на характера“ и „изключване на всякакви емоции“ от изпълнителите.

Два дни по-късно три милиона германски войници нахлуха в Съветския съюз, последвани от милиони други с танкове, бомби, оръдия, камиони с газови камери и стрелби. В резултат на това 27 милиона съветски мъже, жени и деца бяха убити от германците, а десетки милиони бяха обречени на дълбоко нещастен живот.

Но германският Бундестаг и много германци все още не искат да си спомнят за това.

Източник: https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/80-jahre-deutscher-mordkrieg-li.163641

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments