„Залог за успеха в боя“: За какви учения се подготвя руската армия


„Залог за успеха в боя“: за какви учения се подготвя руската армия
Руските въоръжени сили увеличават интензивността на бойната подготовка

„Залог за успеха в боя“: За какви учения се подготвя руската армия

През започналия летен период на обучение руските въоръжени сили ще проведат над 4500 маневри и учения, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу. Както обясни Шойгу, на първо място те ще бъдат насочени към подобряване на индивидуалните показатели и поддържане на интензивността на бойната подготовка.

Нека видим какви обучителни събития се очакват във въоръжените сили на РФ през следващите месеци.

Запад-2021
Най-важното събитие за отработване на практически действия на войските ще бъде руско-беларуското стратегическо учение «Запад-2021», планирано за септември тази година, насочено към по-нататъшно укрепване на военната сигурност на Съюзната държава.

„Тъй като вече е обявена чисто отбранителна ориентация на ученията „Запад-2021“, има основание да се смята, че стратегическите действия в континенталния театър на бойните действия като част от коалиционната групировка сили ще бъдат отработени по време на това мероприятие за оперативна подготовка“, заяви бившият заместник-началник на Главна оперативна дирекция към Генералния щаб на въоръжените сили на РФ, генерал-лейтенант Валери Запаренко.

Стратегическите учения Запад-2021 ще се проведат от 10 до 16 септември на територията на двете държави.

На територията на Беларус за провеждане на ученията ще бъдат използвани възможностите на пет полигона.

Учения на Сухопътните войски

Основният приоритет на бойната подготовка в Сухопътните войски през 2021 г. ще бъде подобряване на качеството на бойната подготовка на войските, подобряване на подготовката на военните органи за командване и контрол, щабовете от различни нива в способността им да ръководят подчинени части, използвайки най-модерните автоматизирани системи за управление и комуникации.

През 2021 г. Сухопътните войски на Въоръжените сили на РФ ще участват в девет съвместни учения с чужди армии.

Учения на Въздушно-космическите сили

Основните задачи на ВКС на Русия за 2021 г. включват осигуряване на необходимото ниво на подготовка на военно-командните и контролни органи и войски, подобряване на качеството на учебните мерки за войските при запазване на интензивността на бойната подготовка, прилагането на мерки за преоборудване на формирования и военни части на ВКС с нови и модернизирани оръжия и технологии.

Сергей Шойгу отбеляза, че през летния период на обучение в цялата страна интензивността на авиационните полети значително ще се увеличи.

Сред приоритетите на космическите сили е прилагането на графика за изстрелване на военни и космически апарати с двойно предназначение.

Учения на Военно-морския флот

Силите на ВМФ на Русия както и преди ще изпълняват задачи във всички райони на Световния океан. Целта на бойната подготовка на ВМФ през 2021 г. ще бъде поддържането на бойната подготовка и мобилизационна готовност на ниво, гарантиране обезпечаване на сигурността в морските и океански направления. Ще бъде отчетен фактът на разширяване броя на заплахите и техният характер.

Учения на десантчици

Учебната 2021 година във формированията и военните части на ВДВ е обявена за година на съхраняване и укрепване на гвардейските традиции на ВДВ. През следващата година са планирани над 2600 учения с бойни стрелби с личния състав на военните части. От тях над 1800 бойни стрелби на отделения, над 550 бойни стрелби на взводове, над 150 ротни тактически учения, от които около 30 ще бъдат двустранни.

Десантно-щурмовите и парашутно-десантните части ще участват в 16 батальонни тактически учения с десант на личен състав и техника.

Министерството на отбраната на Русия подчертава, че стриктното изпълнение на плановете за бойно и оперативно обучение във въоръжените сили ще позволи да се поддържа високо ниво на боеспособност на войските и адекватно да се реагира на евентуалните обостряния на военно-политическата обстановка.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments