„Ядрените оръжия ще се разпълзят по света“: Руски генерали за преговорите между Путин и Байдън


Какви теми в сферата на сигурността могат да обсъдят Путин и Байдън

„Ядрените оръжия ще се разпълзят по света“: Руски генерали за преговорите между Путин и Байдън

На предстоящата среща на президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в Женева ще бъдат обсъдени възможностите за съвместно укрепване на международната сигурност, както и стратегическата стабилност и контрол над въоръженията.

Попитахме руски военни за какво точно ще говорят ръководителите на двете страни.

Една от основните тези, лансирана от Вашингтон преди срещата на руския и американския президенти Владимир Путин и Джо Байдън в Швейцария на 16 юни, е „изграждането на по-стабилни отношения“ с Москва. Това заяви тези дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за Axios.

„Има неща, които можем да направим заедно, които ще спомогнат за укрепването на сигурността на нашия народ, руския народ, народите на целия свят, стратегическата стабилност, контрола над въоръженията“, каза ръководителят на Държавния департамент.

Владимир Путин, говорейки за очакванията от срещата с Байдън в кулоарите на ПМИФ в ефира на Първи канал на руската телевизия, отбеляза, че не очаква никакви пробиви.

„Фактът, че ще се срещнем, ще поговорим за възможностите за възстановяване на двустранните отношения, ще говорим за въпроси, които са от взаимен интерес и между другото има много подобни, само по себе си не е лошо. Очаквам положителен резултат. Надявам се, че ще бъдат създадени условия, за (да бъдат направени) по-нататъшни стъпки за нормализиране на нагласите и решаване на проблемите, пред които са изправени страните и цялата световна общност“, каза Путин.

Генерал-лейтенант Айтех Бижев, бивш заместник-главнокомандващ на руските ВВС в системата за противовъздушна отбрана на ОНД, отбеляза, че е напълно възможно на срещата между двамата лидери да се обсъди разпространението на ядрените оръжия, ядрените материали и ядрените технологии.

„Понастоящем подобни проблеми са доста остри. Тенденцията на разпространение на оръжия за масово унищожение в целия свят, по-специално на ядрените оръжия, за съжаление е очевидна днес. Русия е категорично против разпространението на ядрени оръжия в света. Ядрените проблеми на отделните държави трябва да се решават не чрез засилване на допълнителни санкции, а чрез гаранции за сигурност“, каза генерал-лейтенант Айтех Бижев.

„Напълно възможно е президентите на САЩ и Русия да говорят за проблема с хиперзвуковите оръжия. Днес бойните възможности на хиперзвуковите крилати ракети могат да бъдат приравнени с тактическите ядрени оръжия.

Освен това, вече комбинирани с хиперзвукови технологии, стратегическите ядрени оръжия може да предизвикат нова надпревара във въоръжаването и да направят света още по-нестабилен“, каза бившият началник на Генералния щаб на ПВО, генерал-полковник от авиацията Игор Малцев.

Според командващия борбата с хиперзвуковите крилати ракети е много скъпа по отношение на участващите сили, средства и ресурси, а в случай на масово използване на хиперзвуковите крилати ракети едва ли е възможно да се отблъсне подобен удар с необходимата ефективност.

Военачалниците са единодушни, че въпросите за укрепване на международната сигурност, както и стратегическата стабилност и контрол над въоръженията ще бъдат приоритет на предстоящата среща на президентите на САЩ и Русия в Женева.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments