The American Spectator: Време е Америка да се договори с Путин

Бившият проруски помощник на президента Рейгън пише, че е време американците да възприемат нов подход към отношенията с Русия, а срещата между Байдън и Путин може да бъде добро начало. Как авторът обосновава това и какво трябва да се направи за целта, прочетете в статията.

Превод от The American Spectator, САЩ: 

The American Spectator: Време е Америка да се договори с Путин

След няколко седмици президентът Джо Байдън ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Настана време да се възприеме нов подход към Русия.

Байдън и Путин «трябва да водят делата заедно».

Само наглата и безцеремонна намеса на Америка в изборите през 1996 г. помогна на Елцин да победи кандидата на плашещо възраждащата се комунистическата партия. Когато Елцин подаде оставката си в навечерието на Нова година през 1999 г., много хора почувстваха облекчение.

За съжаление Вашингтон и Брюксел пропуснаха шанса и безразсъдно пропиляха първоначалната добронамереност и разположение на Путин. Някога великата руска мечка бе победена и, изглежда, бе извадена от строя за дълго време.

Затова западните правителства се гавриха над своя победен „партньор“. Съюзниците излъгаха и Горбачов, и Елцин за разширяване на НАТО, унищожиха Сърбия, дългогодишен приятел на Русия, насърчиха и подкрепиха „цветните революции“ в Грузия и Украйна, обещаха да включат и двете страни в трансатлантическия алианс и насърчиха уличния преврат срещу избрания, макар и корумпиран, като цяло проруски президент в Украйна. През цялото това време Западът оправдаваше своите действия, заявявайки, че никой няма право на сфера на влияние, а Вашингтон, намесвайки се в делата на другите държави, излизаше от името на цялото човечество.

Западът не забеляза своето лицемерие.

След войната в Грузия, провокирана от нападението на Тбилиси върху сепаратистката територия, където бяха разположени руски войски, забравящият Джон Маккейн заяви, че „през 21 век страните не нахлуват в други страни“. Очевидно бе забравил, че пет години по-рано той категорично настояваше САЩ да нахлуят в Ирак. (А като цяло той беше пламенен привърженик на войната, застъпваше се Америка да атакува няколко държави. Той дори изпя песента на Beach Boys за бомбардировките над Иран).

Човек може само да си представи как щеше да реагира Вашингтон — и особено Маккейн, ако Русия се държеше като Америка: ако бе разширила Варшавския договор, за да включи и страните от Централна Америка.

Правителството на Путин не заплашва САЩ.

Пряката атака срещу Америка е немислима. Що се отнася до европейските страни, дори и те, във всеки случай, тези от тях, които не са разположени на границата с Русия, отричат ​​вероятността от война: ако се притесняваха, те биха отделили повече от 1% за своята защита. Има много спорове и конфликти между Америка и Руската федерация в периферните райони (в Сирия, Куба, Венецуела, Либия), но те са от второстепенно значение.

Настоящата политика на САЩ допринася по странен начин за сближаването между Москва и Пекин.

Ричард Никсън преобрази Студената война, като намери общ език с Китай и превърна геополитическо разделение между двете страни в пропаст. Сега Русия и Китай действат заедно срещу Америка. Някои анализатори се опитват да успокоят страховете, като твърдят, че неизбежно ще настъпи разрив между двете страни. Други смятат, че е невъзможно да се възпрепятства това сътрудничество.

Заедно тези две страни са в състояние да нанесат много вреда на САЩ. Съвсем естествено е, че колкото по-лоши са отношенията на Америка с Москва, толкова повече Русия има тенденция да възпрепятства Вашингтон. В периферията блокът Пекин-Москва може да играе по-важна (и пагубна) роля в Бирма, Иран, Куба, Венецуела, Сирия, Либия, Северна Корея, Централна Азия, Балканите и в други региони.

САЩ не могат да си позволят нови грандиозни международни кръстоносни походи.

Вашингтон пропиля трилиони долари — и загубиха хиляди убити — в Афганистан и Ирак. Нещо повече, САЩ всъщност банкрутираха.

Държавният секретар Антъни Блинкен наскоро се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и каза:

«Има много области, в които нашите интереси се пресичат и съвпадат, ние считаме, че можем да работим заедно въз основа точно на тези интереси.»

Това би бил достоен дневен ред за предстоящата среща на върха Байдън-Путин.

Вашингтон вече преживя една студена война с Москва.

С все по-мощния Китай на хоризонта, Америка трябва да избягва повторение на войната.

Автор: Дъг Бандоу

Източник: https://spectator.org/biden-putin-meeting/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments