Raseef22: Страните от Персийския залив връщат Сирия към арабското семейство, победа за Асад, Русия и Иран

Експертите отбелязват обща тенденция в страните от Персийския залив да подкрепят връщането на Сирия към арабското семейство. Включването на Саудитска Арабия в този дипломатически процес би означавало голяма победа за Асад и неговите привърженици — Иран и Русия.

Превод от Raseef22 (Ливан): 

Raseef22: Страните от Персийския залив връщат Сирия към арабското семейство, победа за Асад, Русия и Иран

„Необходимост“, „неизбежност“, „жизненоважна стъпка“ — така арабските власти оценяват перспективата за възстановяване на отношенията със сирийския режим след насилственото потушаване на народните протести в началото на „арабската пролет“. Един от най-новите примери за промяна в арабската позиция е решението на Саудитска Арабия да изпрати ръководителя на разузнавателния апарат в Дамаск като част от неофициално посещение. От своя страна Сирия изпрати министъра на туризма в Рияд за участие в международна среща.

Въпреки това, според експерти, докато са в сила американските санкции, сближаването на страните от Персийския залив с режима на Асад няма да излезе извън дипломатическата рамка, тъй като американската санкционна политика възпрепятства установяването на отношения с Дамаск.

На 4 май Мартин Шулов, кореспондент на британския вестник The Guardian в Близкия изток, заяви, че главата на саудитското разузнаване е отишъл в Дамаск, за да се срещне със сирийския си колега, това е първата среща от този вид, позната ни от началото на сирийската война преди почти десет години.

Според Шулов преговорите в сирийската столица на 3 май представляват началото на неизбежен пробив в отношенията между два регионални съперника, които воюваха през последното десетилетие.

Представител на Саудитска Арабия, който пожела да остане анонимен, заяви:

„Това сближаване е планирано от много дълго време, но нещата не се придвижваха напред. Промяната в регионалната ситуация обаче направи възможна първата стъпка.»

Що се отнася до поддръжниците на сирийския режим, те оценяват значението на посещението по различен начин. Според професора по международни отношения Авни ал Хомси, Сирия е спечелила борбата срещу тероризма и в резултат това сближаване неизбежно ще настъпи.

Експертът заяви:

«Във всеки случай Дамаск винаги се е стремял да поддържа добри отношения с всички международни играчи и тези отношения се основават на общите интереси и взаимното уважение.»

Политологът Николас Герас коментира ситуацията: „Арабските режими, притеснени, че техните народи могат да се разбунтуват срещу тях и да създадат въоръжена опозиция, сега искат да се поучат от традиционните методи на управление на Асад“.

Източник: https://raseef22.net/article/1083059-%D9%85%D8%A7-%D9%88%D8%B1%D8%A7%D8%A1-%D8%A7%D9%84%D8%AA%D9%82%D8%A7%D8%B1%D8%A8-%D8%A8%D9%8A%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D8%B9%D9%88%D8%AF%D9%8A%D8%A9-%D9%88%D8%A7%D9%84%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%88%D8%B1%D9%8A

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments