Киев оцени думите на Путин за влизането на Украйна в НАТО

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент, нарече думите на руския президент Владимир Путин за влизането на Украйна в НАТО предсказуеми, тъй като те са насочени към руска аудитория. Това съобщава агенция УНИАН.

Киев оцени думите на Путин за влизането на Украйна в НАТО

По-рано Путин заяви, че ако Украйна се присъедини към НАТО, времето за полет на ракетите на алианса до Москва ще бъде намалено на 7-10 минути. Той също така подчерта, че поне половината от жителите на Украйна не подкрепят желанието на властите да се присъединят към НАТО. Според него това са „умни хора“, които не искат да превърнат страната си в разменна монета и да се превърнат в пушечно месо.

„Преди всичко трябва да се отбележи, че всички изложени тези са абсолютно предвидими и очевидни. Подобна реторика изобщо не се различава от това, което сме чували много пъти досега“, каза Подоляк.

Кабинетът на Зеленски разглежда изявлението на руския лидер като сигнал, предимно към местната руска аудитория преди международните срещи на върха, които ще се проведат в близко бъдеще.

„Ако говорим сериозно за украинското общество и западните страни, тогава е ясно, че аргументът относно времето за полет на ракетите изобщо не може да бъде възприет“, добави съветникът в кабинета на президента на Украйна.

Според него украинската страна винаги говори за набор от мерки, наречени сигурност, и счита, че именно алиансът може да даде на Киев допълнителни гаранции, базирани на практиката от последните години.

По-рано експерти от НАТО отбелязаха ниската степен на готовност на подразделенията на Силите за специални операции (ССО) на Въоръжените сили на Украйна да изпълняват задачи като част от силите за бързо реагиране на Алианса.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments