Байдън за турнето си в Европа: «САЩ трябва да оглавяват света от позиция на силата, Европа е длъжна да споделя US ценностите»

В навечерието на посещението си в Европа Джо Байдън сподели за очакванията си от срещите със съюзниците от НАТО, с лидерите на ЕС, както и с Владимир Путин. В статия за The Washington Post американският президент отбелязва, че САЩ «трябва да оглавяват света от позиция на силата», но подчерта, че Америка не иска конфликт с Русия, въпреки че обещава сериозни последици за «поведение, което нарушава суверенитета на САЩ, включително намеса в демократичните избори «.

Байдън за турнето си в Европа: "САЩ трябва да оглавяват света от позиция на силата, Европа е длъжна да споделя US ценностите"

„В настоящата епоха на глобална несигурност, когато светът все още се бори с пандемията, целта на моето пътуване е да изпълня подновения ангажимент на Америка към нашите съюзници и партньори и да демонстрирам способността на демокрациите да се справят с предизвикателствата и да овладеят заплахите на тази нова епоха», пише Джо Байдън.

Той също така отбелязва, че независимо дали трябва да се справят с пандемията, да отговорят на изискванията на набирата сила климатична криза или да се противопоставят на вредните действия на правителствата на Русия и Китай, Съединените щати „трябва да оглавят света от позиция на силата».

А Америка ще стане по-силна само ако е заобиколена от страни, които споделят американските ценности и визия за бъдещето. Точно това е програмата, която Байдън ще популяризира през цялото посещение.

По време на срещата си с Владимир Путин Байдън ще защити „демократичните ценности, които не можем да отделим от нашите интереси“.

Американският президент отбеляза, че САЩ не търси конфликт с Русия, но обеща сериозни последици за «поведението, което нарушава суверенитета на САЩ, включително намесата в демократичните избори».

„Когато се срещнем, ще подчертая отново ангажимента на САЩ, Европа и демокрациите, които се придържат към едни и същи позиции с нас, да отстояват правата и достойнството на човека“, обобщи американският президент.

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2fopinions%2f2021%2f06%2f05%2fjoe-biden-europe-trip-agenda%2f

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments