Зеленски се накани да се срещне с Байдън в Женева

Засега комуникацията между Владимир Зеленски и Джо Байдън е ограничена само до един телефонен разговор. Но тези дни Зеленски обяви готовността си да се срещне с американския лидер и да проведе консултации по предстоящата среща на върха Байдън-Путин. Ако САЩ решат да не обсъждат срещата на върха в Женева с Киев, «би било голяма грешка», каза той.

Превод от Корреспондент, Украйна: 

Зеленски се накани да се срещне с Байдън в Женева

Главата на украинската държава обяви необходимостта от провеждане на разговори с американския си колега преди срещата на върха Байдън-Путин

Президентът на Украйна Владимир Зеленски изрази готовността си да се срещне с американския лидер Джо Байдън преди срещата му с руския президент Владимир Путин в Женева на 16 юни.

Това заяви главата на украинската държава в интервю за Axios.

„Като гарант на Конституцията на Украйна аз самият съм готов да защитя Украйна по всяко време и навсякъде по света и съм готов да се срещна с него и да обсъдим всички подробности преди срещата на върха“, каза Зеленски.

„Считам, че консултациите трябва да се провеждат лице в лице, защото много неща не могат да се обсъждат по телефона. Разбирам, че предварително подготвените планове и плътният график на президента на САЩ може да не позволят това, но той трябва да избере“, допълни държавният глава.

Ако Вашингтон реши да не обсъжда срещата на върха в Женева с Киев, «това ще бъде голяма грешка», добави Зеленски.

Източник: https://korrespondent.net/ukraine/4364881-zelenskyi-ya-hotov-vstretytsia-s-baidenom-v-zheneve

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments