Отношенията между Русия и Китай не зависят от позицията на Запада

На среща с ръководителите на световни информационни агенции на Петербургския международен икономически форум Путин направи оценка на руско-китайските отношения. Той заяви, че те са на „безпрецедентно“ ниво и не зависят от позицията на Запада. Въпреки трудната международна геополитическа ситуация, лидерите на Русия и Китай си поставят нови смели задачи, заяви експерт.

Превод от Синхуа, Китай: 

Отношенията между Русия и Китай не зависят от позицията на Запада

Руският президент Владимир Путин в отговор на въпроса на генералния директор и главен редактор на информационна агенция Синхуа Хе Пинг ясно посочи, че руско-китайските отношения са важни сами по себе си и не зависят от позицията на западните страни. Това мнение изрази Олег Тимофеев, доцент в Руския университет за приятелство между народите, коментирайки срещата на руския лидер с ръководителите на световните информационни агенции в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

«Основната идея на Владимир Путин беше, че руско-китайските отношения са важни сами по себе си и не зависят от позицията на САЩ и западните страни», каза експертът в интервю за Синхуа.

Според Олег Тимофеев този подход показва стабилно стратегическо взаимодействие между Китай и Русия.

„Намираме се в много трудна международна геополитическа ситуация, но наборът от негативни глобални фактори не повлияха на нашето сътрудничество, което ни позволява да говорим за много стабилния му стратегически характер. Връзката ни е наистина всеобемна. Тя обхваща сферата на решаване на глобалните проблеми, геополитическите въпроси, многостранните и двустранни формати, политическите, икономически, хуманитарни връзки“, добави той.

Коментирайки думите на Путин за безпрецедентното ниво на руско-китайските отношения, Тимофеев отбеляза важната роля на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между Китай и Русия, подписан през 2001 г.

„През последните 20 години това споразумение определи не само двустранния дневен ред на отношенията между Русия и Китай, но също така оказа много сериозно въздействие върху глобалната политика като цяло. Нашите държави показаха възможността да развиват отношения на глобално ниво“, подчерта той.

Експертът посочи, че днес лидерите на Русия и Китай си поставят нови смели задачи. Например, търговският оборот между страните да достигне до 200 млрд. долара до средата на това десетилетие.

„Според мен това е доста вероятно, особено предвид факта, отново Владимир Путин заяви, че дори пандемията не е причинила значителни щети на двустранното ни икономическо сътрудничество“, допълни Тимофеев.

Източник: http://russian.news.cn/2021-06/06/c_139991626.htm

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments