Кьовеши пристига в България

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България, съобщиха за програма «Хоризонт» от европейската прокуратура.

Кьовеши пристига в България

От съображения за сигурност подробностите за програмата ѝ са много оскъдни. Очаква тя да се срещне с правосъдния министър Янаки Стоилов, главния прокурор Иван Гешев, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и четиримата български магистрати, които Колегиумът на Европейската прокуратурата одобри за европейски делегирани прокурори.  Ясно е, че в петък на обед ще даде пресконференция.

Още при старта на институцията, която трябва да разследва престъпленията срещу финансовата система на Европейския съюз, Кьовеши каза, че планира да посети България и че една от темите ще е непопълнената квота от страна на България.

Преди дни тя имаше кратка среща министър Янаки Стоилов, на която също е станало дума за вакантните позиции за европейски делегирани прокурори. Ето какво каза за това Стоилов:

«И се очаква по най-бързия начин тези въпроси да бъдат решени, както от страна на България по отношение на непопълнените места, така и по отношение на няколко държави, които още не са приключили своите процедури за излъчване на европейските прокурори. Предполагам, че в разговора си с представителите на прокуратурата това ще бъде основната тема».

С Лаура Кьовеши в София пристига и eвpoпeйcкия пpoкуpop Teoдopa Гeopгиeвa. След срещите с институциите двете ще се видят и с четиримата одобрени делегирани прокурори — Димитър Беличев, Бойко Калфин, Светлана Шопова и Вероника Трифонова.

Останалите шестима, подбрани от Прокурорската колегия не бяха одобрени от Колегиума на Европейската прокуратура. Малко след това Прокурорската колегия на ВСС прекрати процедурата, а членовете и отложиха за по-нататък въпроса за обявяването на нова. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments