Каква ще бъде руската политика в Средна Азия след напускането на американците от Афганистан

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи работни посещения в Узбекистан и Таджикистан, причината беше изтеглянето на американските войски от Афганистан. Русия се опасява, че САЩ ще разположат своите войници в съседните страни от Централна Азия. Ще разшири ли Русия военното си присъствие в региона?

Превод от Forum24, Чехия:

Каква ще бъде руската политика в Средна Азия след напускането на американците от Афганистан

В края на април руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи мини-обиколка на някои постсъветски републики от Централна Азия — посети Таджикистан и Узбекистан. Причината за тези посещения е ясна, тъй като те се проведоха на фона на окончателното изтегляне на американците и другите сили на НАТО от Афганистан.

След разпадането на СССР Русия загуби границата си с Афганистан, но въпреки това се опасява, че изтеглянето на западните войници от негова територия автоматично ще засили талибаните (забранени в Русия, бел.ред.) и ще влоши нестабилността в региона като цяло, като непосредствена заплаха за държавите от Централна Азия и косвено за Русия.

Какви са резултатите от това превантивно пътуване на ръководителя на руското министерство на отбраната в Централна Азия?

В Узбекистан Шойгу представи програмата за въоръжено стратегическо партньорство на двете страни за 2021 — 2025 година. Трябва да се отбележи, че такова партньорство се създава за първи път в историята. В Таджикистан руският министър на отбраната подписа споразумение за създаване на съвместна система за противовъздушна отбрана и взе участие в заседание на Съвета на министрите на отбраната на страните от ОДКБ там.

Самият Шойгу обясни целите на пътуването си по следния начин:

„На фона на деградацията на ситуацията в съседен Афганистан планираме съвместно да отблъснем възможните заплахи, разработваме въпросите за практическото взаимодействие по време на ученията.“

Чисто практическите резултати от това пътуване на Шойгу бяха обяснени от специалния пратеник на руския президент за Афганистан Замир Кабулов. Според високопоставения дипломат, „американските военни бази няма да се появяват в Таджикистан и Узбекистан. Правителствата на тези държави по никакъв начин не планират да разполагат американски войници на тяхна територия, които са изтеглени от територията на Афганистан.»

Наскоро някои американски медии твърдяха, че САЩ имат точно такова намерение. По този начин те щяха да изпълнят основното условие, тоест щяха да изтеглят американския контингент от афганистанска територия, но в същото време щяха да разположат силите си в съседните централноазиатски държави и да контролират ситуацията в Афганистан отвън.

Затова Сергей Шойгу замине за Душанбе и Ташкент — за да предотврати подобно развитие на събитията и да гарантира, че Руската федерация може да се справи с трансграничния контрол на традиционно неспокойните държави в Централна Азия.

Източник: https://www.forum24.cz/posledni-vypad-na-jih-jaka-bude-ruska-politika-ve-stredni-asii-po-odchodu-americanu-z-afghanistanu/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments