САЩ планират да попречат на пуска на «Северен поток 2»

САЩ ще поискат да постигнат от Германия «автоматични» мерки срещу последиците от работата на «Северен поток — 2». Това заяви държавният секретар Антъни Блинкен, цитиран от РИА Новости.

САЩ планират да попречат на пуска на "Северен поток 2"

„Германия седна на масата за преговори. Ние работим в тясно сътрудничество с тях и ще настояваме да видим реалните стъпки, които са предприели, конкретните действия“, каза Блинкен, говорейки в Сената.

Според него САЩ възнамеряват да „компенсират“ на Киев евентуалната загуба от трансферните плащания и да гарантират, че Русия „не може да използва газ като инструмент за принуда“.

Блинкен отбеляза, че завършването на строителството на тръбопровода и въвеждането му в експлоатация са две различни неща. САЩ ще продължат да работят, за да не позволят на тръбопровода да работи, каза държавният секретар.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски заяви, че той и други хора в Украйна са били «много неприятно изненадани» от отказа на САЩ да наложат санкции на Nord Stream 2 AG. Той също така изрази недоумение, че САЩ не са информирали Киев предварително за решението си да се откажат от използването на ограничителните мерки срещу тази компания, която изпълнява проекта «Северен поток 2».

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че изграждането на «Северен поток 2» ще приключи до края на тази година и проектът ще бъде пуснат в експлоатация.

По-рано Германия не можа да посочи датата за започване на доставките на газ по газопровода.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments