Санкциите на Тръмп помогнаха на Мадуро не само да съхрани президентското кресло, но и да укрепи властта си

Санкциите срещу правителството на президента на Венецуела, наложени от бившия американски лидер Доналд Тръмп, не само не доведоха до смяна на режима в страната, но и засилиха властта на Николас Мадуро, пише Foreign Policy. Настоящият ръководител на Белия дом Джо Байдън е изправен пред избор: да продължи стратегията или да започне да възприема стратегиите като възможност да принуди Мадуро да преговаря за подобряване на положението на венецуелците.

Четири години след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп стартира агресивна санкционна политика срещу венецуелското правителство, позицията на президента Николас Мадуро изглежда по-силна от всякога, пише Foreign Policy.

Санкциите на Тръмп помогнаха на Мадуро не само да съхрани президентското кресло, но и да укрепи властта си

Вашингтон наложи санкции на Каракас за предполагаеми нарушения на правата на човека и пране на пари още през 2006 г. Съединените щати обаче насочиха вниманието си към смяна на режима във Венецуела едва с идването на власт на Тръмп и началото на политиката на „максимален натиск“.

Към времето на напускане на президентнския пост от страна на Тръмп бяха въведени санкции срещу над 160 венецуелци, включително спрямо самия Мадуро. И все пак външната политика нарича ограничителните мерки на САЩ «неефективни».

Факт е, че Мадуро успя да се адаптира към всяка следваща мярка и да укрепи властта си. Въпреки че санкциите срещу PDVSA трябваше да доведат до срив на износа на петрол от Венецуела, държавният глава успя да намери алтернативни източници на доходи.

Мадуро успя да консолидира властта си чрез разширяване на връзките си с режими, които имат опит в преодоляването на американските санкции. Каракас активно си сътрудничи с Техеран. Иран помогна на Венецуела с бензин, като в замяна получи контрол над рафинериите PDVSA.

Освен това Каракас разшири сътрудничеството си с Пекин, който в момента активно купува венецуелски петрол.

Например през февруари Китай закупи от Венецуела около 500 хил. барела петрол на ден, в резултат на което износът на венецуелски нефт се увеличи със 700 хил. барела на ден, което беше рекорд за цялата година.

Източник: https://foreignpolicy.com/2021/06/03/maduro-sanction-trump-biden-stronger/

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments