Der Spiegel: Новият немско-френски изтребител ​​може да остарее още преди началото на производството

Проектът на германско-френския изтребител ​​FCAS, планиран за стартиране през 2040 г., може да остарее още преди да бъде пуснат на поточната линия, пише Der Spiegel. Експертите от Бундесвера отбелязват, че редица най-важни технологии за проекта просто няма да бъдат внедрени навреме: отбелязва се също така, че FCAS е по-скоро в интерес на френската индустрия, отколкото на германската, която трудно ще развие своите технологии в рамките на проекта.

Der Spiegel: Новият немско-френски изтребител ​​може да остарее още преди началото на производството

Миналия петък Ангела Меркел и Еманюел Макрон проведоха онлайн среща, пише Der Spiegel: по време на разговора те обсъдиха ситуацията с развитието на германско-френския боен самолет FCAS. Както отбелязва вестникът, посланието на двамата лидери беше, че преговорите за самолета са трудни, но понастоящем всички проблеми са назад. Германия, Франция и Испания ще създадат съвместно FCAS: проектът ще струва 100 милиарда евро и ще бъде внедрев в армиите през 2040 г., замествайки германския Eurofighter и френския Rafale.

В редиците на Бундесвера обаче проектът получава много отрицателни оценки, отбелязва вестникът. Според експерти германската страна е последвала примера на Париж и е жертвала собствените си интереси. Резултатът ще бъде изтребител, който технологично няма да отговори на изискванията на времето.

Според Der Spiegel администрацията за доставките от Кобленц е публикувала доклад от 22 страници за споразумението за създаване на FCAS. В доклада се казва, че техническите разпоредби на договора трябва да бъдат преразгледани. Съществува и риск редица от най-важните технологии за проекта да не бъдат внедрени навреме или в необходимия обем.

Експертите посочват още, че в първия тестови модел на FCAS е използван двигател от френския изтребител «Rafale», въпреки факта, че двигателят «Eurofighter», разработен от германската компания MTU, е по-мощен. По този начин експертите от Кобленц отбелязват, че споразумението преди всичко е във френски интерес. Разработването на FCAS ще бъде от полза за френската индустрия, а германските компании няма да могат напълно да развият своите технологии в рамките на проекта, отбелязва изданието.

Източник: https://www.spiegel.de/consent-a-?targetUrl=https%3A%2F%2Fwww.spiegel.de%2Fpolitik%2Fdeutschland%2Fbundeswehr-deutschlands-neues-kampfflugzeug-fcas-ist-veraltet-bevor-es-abhebt-a-55801191-0002-0001-0000-000177779147&ref=https%3A%2F%2Frussian.rt.com%2F

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments