Централната банка на Русия сравни МВФ с костенурка и добави фразата: «Не сме длъжни да следваме техните препоръки.»

Международният валутен фонд (МВФ) разработва своите препоръки твърде дълго, така че те вече не отговарят на изискванията на икономическата ситуация, както беше с препоръката за намаляване на основния лихвен процент в Русия, каза първият заместник-председател на Централната Банка Сергей Швецов.

Централната банка на Русия сравни МВФ с костенурка и добави фразата: "Не сме длъжни да следваме техните препоръки."

«Например получихме съмнителна препоръка за намаляване на лихвените проценти миналата есен. МВФ е костенурка и й трябва много време да разработи препоръката си. Ние сме длъжни да следваме техните препоръки. Е, ние, да кажем, се усмихнахме и постъпихме правилно — повишихме процентите тази година, осигурявайки ценова стабилност», каза Швецов, говорейки в Държавната дума.

Международният валутен фонд в края на ноември миналата година препоръча на Банката на Русия да продължи да облекчава паричната политика през следващите месеци, за да поддържа инфлацията близо до целта от 4%. А през февруари беше дадена препоръка да се намали ставката с още 0,5 процентни пункта (от тогавашното ниво от 4,25%). Тогава ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина заяви, че МВФ в препоръките си изхожда от други инфлационни очаквания, различни от руския регулатор.

През март Централната банка на Руската федерация повиши ключовата ставка за първи път от края на 2018 г. — с 0,25 процентни пункта, до 4,5%, а през април — с 0,5 процентни пункта наведнъж, до 5% годишно. Регулаторът обясни тази стъпка, наред с всичко останало, с повишените инфлационни очаквания и даде сигнал, че ще оцени възможността за по-нататъшно увеличение на ключовия процент в най-близките заседания.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments