За какво говори Байдън по телефона със Зеленски

Байдън обеща да защити интересите на Украйна на срещата с Путин

За какво говори Байдън по телефона със Зеленски

Украинският лидер Владимир Зеленски ще посети Белия дом през юли, както стана известно след телефонния му разговор с американския президент Джо Байдън. Също така по време на разговора Байдън потвърди силната подкрепа на Вашингтон за Киев във всички аспекти, включително по въпросите на сигурността. Освен това американският лидер обеща на украинеца на срещата с руския президент Владимир Путин „да защити твърдо суверенитета, териториалната цялост и западните стремежи на Украйна“.

Посещение на Зеленски в Овалния кабинет

Президентът на САЩ Джо Байдън покани украинския си колега Владимир Зеленски в Белия дом по време на телефонния разговор на 7 юни.

Байдън каза на Зеленски, че очаква с нетърпение да посрещне украинския президент в Белия дом това лято след пътуването му до Европа.

„Зеленски чака покана за Овалния кабинет повече от две години“, написа журналистът от BuzzFeed News Кристофър Милър в Twitter.

Самият украински президент благодари на Байдън за поканата и заяви, че ще пристигне във Вашингтон през юли.

„Очаквам с нетърпение тази среща, за да обсъдим начините за разширяване на стратегическото сътрудничество между Украйна и САЩ“, отбеляза украинският лидер.

Също така, както пише Ройтерс, позовавайки се на съветника по националната сигурност Джейк Съливан, Байдън потвърди силната подкрепа на Украйна от САЩ.

Политиците говориха за «практически всеки важен аспект на отношенията» между Вашингтон и Киев, включително сигурността на Украйна, каза говорителят на Белия дом.

Защита на Украйна на срещата на върха с Путин

Както подчерта Съливан, Байдън увери Зеленски, че на срещата с (руския президент Владимир) Путин

«той ще защити твърдо суверенитета, териториалната цялост и стремежите към Запада на Украйна.»

Разговорът повдигна и въпроси, свързани с газопровода «Северен поток 2», обсъден бе стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО.

НАТОвските перспективи за Украйна

Съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк нарече разговорите „съществени, доверителни по отношение на възможно най-широк кръг от въпроси“.

„Всъщност това беше пълно съгласуване на позициите на двете държави преди предстоящите срещи на върха през юни. По-специално преди срещата на върха на НАТО и срещата на президента на САЩ с руския президент. Разговорът на президентите, между другото, продължи по-дълго от планираното“, отбеляза Подоляк.

Според него Байдън «абсолютно ясно потвърди неизменността на позицията на САЩ за подкрепа на интеграцията на Украйна в НАТО и значението на предоставянето на Украйна на План за действие за членство в НАТО.

„Президентът Байдън потвърди неизменността на възможно най-широките гаранции за сигурността за Украйна. Във възможно най-широкия смисъл на това значение”, обобщи представителят на кабинета на украинския президент.

Припомняме, че писмото, подписано от украинския президент Виктор Юшченко, министър-председателя Юлия Тимошенко и председателя на парламента Арсений Яценюк с искане за присъединяване на Украйна към плана за действие за членство в НАТО, е получено от Северноатлантическия алианс в началото на 2008 г.

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през април същата година обаче украинската страна получи отказ заради позициите на Германия и Франция.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments