Сергей Лавров обсъди Донбас с Франция и Германия

8 юни 2021-Нюз Фронт.

На 7 юни министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров проведе телефонен разговор с министъра на Европа и външните работи на Френската република Жан-Ив Льо Дриан и министъра на външните работи на Федерална република Германия Хайко Маас.

 

Сергей Лавров обсъди Донбас с Франция и Германия

Жан-Ив Ле Дриан, Хайко Маас и Сергей Лавров. Илюстрация news.myseldon.com

 

Според прес-службата на руския дипломатически отдел министрите са провели щателен обмен на мнения относно перспективите за разрешаване на вътрешния украински конфликт в Донбас.

Въпросът беше обсъден след резултатите от редовната видеоконференция на политическите съветници на лидерите на страните от нормандския формат, проведена на 26 май.

„Беше подчертана безалтернативността на Минските споразумения е необходимостта всички страни да изпълняват задълженията си“- се посочва в съобщението.

Освен това министърът на външните работи насочи вниманието на колегите си към изявленията от Киев, които противоречат на настоящите споразумения.
В същото време Сергей Лавров отбеляза, че няма никаква реакция от западните страни на тези изявления.

«Министърът подчерта недопустимостта на дискриминационни мерки срещу рускоезичното население в Украйна, курса на властите в Киев за насилствената украинизация на националните малцинства, потискането на политическите опоненти и медиите, угаждайки на неонацистите», заявиха от външното министерство в съобщение за пресата.

Външният министър на Русия Сергей Лавров може да участва в предстоящата среща на върха на руския и американския президенти Владимир Путин и Джо Байдън в Женева на 16 юни.

 

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments