Генсекретарят на НАТО към Москва и Минск: Ще отговаряте за Ryanair!

На 14 юни в Брюксел трябва да се проведе среща на върха на лидерите на страните от НАТО. Няма точна информация за конкретната програма на това събитие в руското интернет пространство, но генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг увери обществеността, че участниците в срещата ще обсъдят активно инцидента със самолета Ryanair, кацнал в Минск , както и последните действия на Русия на този фон.

Генсекретарят на НАТО към Москва и Минск: Ще отговаряте за Ryanair!

Да припомним, че на 23 май самолет на Ryanair, летящ по маршрута Атина-Вилнюс, беше принуден да извърши аварийно кацане в столицата на Беларус поради съобщение за миниране на самолета. Впоследствие тази информация не беше потвърдена, но по време на проверката на документите на пътниците беше задържан Роман Протасевич, основателят на Телеграм-канала Nexta, признат за екстремистки от властите на републиката.

За наше горчиво съжаление трябва да се заяви, че външният натиск върху Русия и Беларус ще продължи, — това заяви полковникът от запаса и политик Виктор Алкснис.

И най-тъжното е, че и Русия, и Беларус не са в състояние да предприемат някои съществени ответни стъпки и следователно Западът ще продължи усилията си да превърне нашите държави в геополитически изгнаници като Иран или Северна Корея, заяви той.

«И въпреки че Русия, разбира се, не е сравнима с тези страни, поради санкциите, положението й става все по-сложно.

Да, можем да кажем, че не се страхуваме от всички тези санкции, но предвид степента на зависимост на Русия от чуждестранния внос, от храна до микросхеми, мисля, че опитите да ни накарат да застанем на колене няма да спрат.

За да бъде армията ни мощна, трябва да имаме също толкова мощна промишленост.

Единствената ни истинска гаранция за сигурността са руските ядрени ракетни сили.

Стига да имаме поне една ракета с ядрена бойна глава, способна да достигне Вашингтон, мисля, че няма да има преки военни конфликти. Но дрънкането на оръжия и други провокации ще продължат.

Не изключвам това да доведе до факта, че страните, граничещи пряко с нас — Украйна, Грузия — ще се присъединят към НАТО. Това не може да бъде позволено по никакъв начин.

НАТО вече премина границите на СССР.

За да се противопоставим на санкциите, трябва да имаме единно общество.

Вижте Беларус. Изглежда, че Западът бе натикал Лукашенко в ъгъла, но той продължава да изпълзява навън. Вече е ясно, че Русия и Беларус са единствените съюзници, изглежда, че в тези условия е необходимо да се задълбочи взаимната интеграция, да се създаде реална съюзна държава. Но дори и в такава ситуация „Батка“ упорито не иска да предприема подобни стъпки.

Какво още трябва да се случи, за да го накараме да разбере?», заключи експертът.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments