Страна: Кацането на Ryanair в Минск е дело на Запада, разпитайте Тихановская (и видео)


Беларуският телевизионен канал ОНТ публикува разследване на ситуацията около кацането на Ryanair и ареста на Роман Протасевич. Основното послание на филма „Разбор полета“ е провокацията на Запада за ожесточаване санкциите срещу Беларус.

Превод от Страна (Украйна): 

Страна: Кацането на Ryanair в Минск е дело на Запада, разпитайте Тихановская (и видео)

На 2 юни беларуският държавен телевизионен канал ОНТ пусна разследващ филм. Той е посветен на ситуацията около Роман Протасевич: кацането на полета на Ryanair Атина — Вилнюс, арестуването и задържането на опозиционера.

Работата на журналистите се състои, наред с други неща, от кадри от разпита на опозиционера в Беларус.

Снимките са направени от силите за сигурност по време на разпита на Протасевич в следствения арест в Минск No1, където той е държан от 23 май. Основното послание на филма е, че Протасевич на борда на самолета Ryanair е провокация от Запада за затягане на санкциите срещу Беларус. Защото на такава цена Минск нямаше нужда от този опозиционер. «Страна» преразказва за какво е филмът.

Опозиционерът заяви, че «дава показания, доброволни признания».

Какво точно призна Протасевич, не стана ясно от краткото видео. Той е обвинен в ал. 1 от чл. 293 от Наказателния кодекс на Беларус (организиране на масови безредици, придружени от насилие над лица, погроми, палежи, унищожаване на имущество или въоръжена съпротива на представители на властите). Наказанието е лишаване от свобода до 15 години. Роман Протасевич добави, че няма здравословни проблеми, включително проблеми със сърцето или други органи.

„Отношението на служителите към мен е възможно най-коректно и според закона. Продължавам да си сътруднича с разследването”, каза той.

Третият видеоклип беше публикуван на 2 юни. Опозиционерът е в добро настроение. Той хвали условията в изолатора.

„Имаше тестени изделия и месо. Всичко е дори много годно за консумация. Като се има предвид колко храна все още имаме в клетката, момчетата казват, че месото ще се развали. Трябва да го изядем, но вече не можем да го поберем“, усмихва се Протасевич.

Кой натопи Протасевич?

Протасевич свързва задържането си с провокация.

„Имах личен конфликт само с един човек, доста напрегнат. Особено в последните дни…Сигурен съм, че той е имал връзки с кибер- партизаните. Които преди направиха фалшиво миниране в цяла Беларус. Нещо повече, масово миниране.»

Той заяви, че това може да е съветникът на Тихановская Франак Вечорко.

…Авторите на филма твърдят, че беларуските власти не са знаели за присъствието на опозиционера на борда. И рутинно са реагирали на съобщението за бомбата. 80 процента от филма е посветен на това. Хронологията на събитията се възпроизвежда с всяка минута. Публикуват се аргументите защо всичко това не е било „домашна заготовка“.

Източник: https://strana.ua/news/336599-film-ont-o-romane-protaseviche-video-doprosov-oppozitsionera.html

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments