Atlantico: «Руският Давос» сплотява деловия свят

Това е най-голямото международно събитие в Русия, откакто пандемията на коронавируса обхвана света. Сериозните мерки за сигурност не изплашиха ръководителите на предприятия от Германия, Франция, Италия, САЩ и азиатските страни. Целта на форума е да се интегрира Русия в международния пазар на креативната икономика.

Превод от Atlantico, Франция: 

Atlantico: "Руският Давос" сплотява деловия свят

Международният икономически форум в Санкт Петербург, който обикновено се разглежда като съперник на Давос, реши да оспори пандемията тази година, докато Давос не се провежда за втора поредна година. Двудневната програма на форума се откри вчера.

Трябва да се отбележи, че форумът в Санкт Петербург винаги е имал една особеност, която го прави ключово събитие за бизнесмени и политици. Елитът на световния бизнес се събра в Давос, за да обмислят съвместно бъдещето на света, да обменят идеи и да спорят за идеологията. След това същият този елит отпътува за Санкт Петербург, за да разреши бизнес въпроси и да подпише договори. Заедно с Лас Вегас и Токио, това е една от основните точки на концентрация на бизнес и икономическо сътрудничество между Русия, много от нейните съюзници и останалия свят.

Ако Давос наподобява по някакъв начин луксозен университетски кампус, където предпочитат да не говорят за пари, защото това е твърде вулгарна тема, форумът в Санкт Петербург изглежда като огромен панаир с презентации на проекти и технологични иновации в ключови области на развитието: енергетика, всички индустрии, самолетостроене, космически, автомобилни, дистрибуторски и дигитални проекти.

Друг интересен момент е, че макар представители на правителството да присъстват на форума, по-голямата част от диалога е между икономическите лидери, по-специално ръководителите на международните компании.

По този начин всички са изключително прагматични. Това може да се види, наред с други неща, в здравеопазването, където средствата за обмен на информация са много развити и активно се насърчават проекти за ваксинация на населението в света. Същото се отнася и за екологията, която се разглежда не като сдържащ фактор, а като лост за развитие.

Източник: https://www.atlantico.fr/article/decryptage/forum-de-saint-petersbourg—malgre-la-pandemie-et-le-malaise-politique-cree-par-la-bielorussie-les-affaires-continuent-jean-marc-sylvestre

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments