Западните фондове започнаха информационна подготовка за дестабилизация на Приднестровието

Западните фондове започнаха информационна подготовка за дестабилизация на Приднестровието

Западните фондове започнаха информационна подготовка за дестабилизация на Приднестровието

В четвъртък, 3 юни, правозащитната организация „Promo-LEX“ публикува много интересен доклад от 40 страници на тема „Състоянието на мироопазващите сили в международното право: случаят с Република Молдова“. Авторът на доклада е бившият говорител на Демократическата партия и бивш преподавател в Катедрата по право в Международния независим университет на Молдова.

Изглеждаше, че някой изследовател е публикувал пореден доклад, нищо особено.

Но само преди няколко дни организацията Promo-LEX публикува гръмка статия, в която с основание обвини президента на Молдова Мая Санду в нарушаване на закона. Нищо, както се казва, не предвещаваше неприятности. На практика обаче се оказа, че това не е изследовател, а докладът и отчетът са далече от истината.

За да спестим време, представяме основните тези на доклада, формулиран от молдовския историк и политолог Владимир Букарски в неговия Telegram канал:

· Настоящата миротворческа операция в Днестър не отговаря на критериите за стабилност, демокрация, човешки права, защита на собствеността.

· Руската федерация незаконно поддържа войските си на територията на Молдова, провежда незаконни операции заедно с армията на ПМР, застрашавайки живота на хората.

· Русия е страна в конфликта, поради което не може да се говори за безпристрастността на тази миротворческа мисия.

· Миротворческите сили, разположени на територията на Молдова, нямат мандат, признат от ООН, и срокове за изпълнение на мисията в съответствие с международните принципи и стандарти.

· Миротворците са замесени в инциденти на сплашване на журналисти и правозащитници, незаконно задържане, убийства и др.

· От гледна точка на правата на човека настоящият формат на миротворческата операция е остарял и не е уместен.

Както можете да видите, основната идея на доклада на Promo-Lex е, че Русия незаконно се намесва във вътрешните работи на Молдова, миротворческата операция не отговаря на високите демократични стандарти, а самият формат на миротворческата мисия е безнадеждно остарял и изисква ревизия. Като цяло президентът на Молдова Мая Санду изразява абсолютно същата позиция.

Въпреки това, както отбелязва Promo-Lex, миротворческата операция в Приднестровието се управлява от международно признатото Споразумение «За принципите на мирното регулиране на въоръжения конфликт …» от 21 юли 1992 г. Освен това документът не предвижда каквато и да е трансформация на миротворческа операция в гражданска мисия, дори с мандат на ОССЕ, или с какъвто и да било друг.

Ако говорим за демокрацията и стабилността на съществуващия модел, тогава е достатъчно да си припомним тъжния опит от април 1992 г., когато вече имаше опит за разполагане на гражданска мисия в Приднестровието. Тогава институтът за военни наблюдатели от Русия, Украйна, Румъния и Молдова работи в приднестровския град Бендер, но не можа да предотврати „Бендерската трагедия“.

Освен това конфликтът между Приднестровието и Молдова беше замразен не от цивилни наблюдатели, които дори нямат подходящите инструменти, а от активна миротворческа мисия. В същото време, през цялото време, когато руският миротворчески контингент беше в Приднестровието, на територията на граничната зона за сигурност не е изстрелян нито един оръжеен изстрел.

След като прочете подобни доклади, човек неволно се пита колко полезни пари биха могли да бъдат спестени, а те са похарчени за плащането на тази откровена поръчка … Читателят на този доклад вероятно ще остане със смесено чувство: уж професионалистите работят в организацията и от писалката на «Promo-LEX» от време на време се появяват материали с правилното послание, а тук такъв нагъл цинизъм.

Може дори да си помислите, че авторът няма абсолютно никакво разбиране по проблема и слабо е ориентиран в историческото пространство, но тук ситуацията е малко по-различна. Авторите на доклада разбират всикчо, но бюрото просто не е нито правозащитна организация, камо ли изследователски център. В научните среди никой никога не приема насериозно „изследването“ на структури като „Promo-LEX“.

Всеки уважаващ себе си академик, чувайки името «Promo-LEX», ще започне да плюе и веднага ще заяви, че това няма нищо общо с истината. Факт е, че имаме пред себе си типичен център на прозападна пропаганда, както я наричат ​​още, „мозъчен тръст“. Това е псевдоорганизация, създадена с парите на специалните служби, съществуваща с цел провеждане на информационни операции и разпространение на пропаганда.

Такива структури обикновено наемат бивши дипломати или разузнавачи, които след пенсиониране продължават да работят. Значението на подобни „мозъчни тръстове“ се свежда до отправяне на препоръки към политици и властите, както и до заблуждаване на населението на целевата държава с всякакви фалшиви данни, като същевременно се маскира под пропагандата за реални изследвания.

Точно това виждаме в случая с вчерашния доклад на Promo-LEX. Пропагандната организация пусна поредна антируска история, очевидно предназначена да актуализира въпроса за приднестровското регулиране и да подготви почвата за по-нататъшни провокации — изстрелян е първият пропаганден изстрел! Няма съмнение, че скоро подобна реторика ще бъде чута от устата на молдовските официални лица.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments