„Танцът“ между Русия и Китай все повече тревожи САЩ

Експертите говорят за «значителни промени» в отношенията между Русия и Китай, които не могат да не притесняват Америка. Тяхното сътрудничество става все по-тясно на фона на нарастващата конфронтация със Запада. Авторът на статията задава въпроса: Трябва ли Пекин и Москва да сключат съюз?

Превод от Хуанцю шибао, Китай:

„Танцът“ между Русия и Китай все повече тревожи САЩ

През последните месеци Китай и Русия все повече се сближават, изправени пред нарастващия натиск от западните страни.

Все по-тясните отношения между Китай и Русия привличат много внимание по целия свят. Вашингтон споменава в годишния доклад за глобална оценка на заплахите, публикуван от Службата за национално разузнаване на САЩ през април, че Китай и Русия «укрепват стратегическото сътрудничество».

Рафаело Пантучи, старши научен сътрудник в Института за международни изследвания Раджаратнам към Технологичния университет в Нанянг, заяви, че има „значителни промени“ в отношенията между Пекин и Москва:

„Двете страни в момента са в конфронтация със Запада и разликата между тях е много по-малка, отколкото в миналото».

Други експерти посочват, че взаимодопълняемостта на Китай и Русия е една от причините за все по-тесните отношения. Например енергийните потребности на Китай съвпадат с огромните енергийни резерви на Русия, които представляват над 70% от нейния износ за Китай.

Обемът на търговията през първите четири месеца достигна 40,207 млрд. долара, което е близо 20%  повече спрямо същия период на миналата година. Двете държави планират да постигнат търговска цел от 200 милиарда долара до 2024 година. Военният обмен и космическото сътрудничество между Китай и Русия също се разширяват.

Сближаването между двете страни повдига дългогодишния въпрос — трябва ли Пекин и Москва да сформират официален съюз?

Руският президент Владимир Путин заяви през октомври 2019 г., че теоретично е възможно. Пекин също няколко пъти заявява, че китайско-руското стратегическо сътрудничество «няма ограничения, няма зони на отчуждаване и няма ограничения».

Някои китайски учени смятат, че с оглед на «високата конфронтация» със САЩ, Пекин трябва да сключи официален съюз с Москва. Широко разпространено е мнението, че Китай трябва да бъде по-внимателен и да търси баланс между Русия и САЩ.

Пекин не иска да влиза в конфликт с НАТО заради Украйна или Крим, както Русия не иска да участва във въпроса за Южнокитайско море.

Докато състезанието между трите свръхдържави продължава, всички погледи са насочени към това как ще се развие тази нова Голяма игра.

Източник: https://oversea.huanqiu.com/article/43RtYvP0zQF

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments