Сърбия започва производството на руската ваксина Спутник V

4 юни 2021-Нюз Фронт.

Днес в Сърбия започва производството на руската ваксина Sputnik V срещу коронавирус, което стана една от темите на срещата на председателя на НС Ивица Дачич и руския вицепремиер Юрий Борисов по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Сърбия започва производството на руската ваксина Спутник V

Юрий Борисов заяви, че се радва, че сега се изпълняват плановете, по които е работил с Дачич, когато са били съпредседатели на смесената комисия по икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

Той също така изрази задоволство от изпълнението на плановете по производството на ваксината Sputnik Ve в Сърбия, като подчерта, че това е голяма стъпка в сътрудничеството между двете страни.

Дачич се съгласи, че производството на ваксината Sputnik Ve в Сърбия е показател за изключително сътрудничество и отбеляза, че като съпредседател на Съвместния комитет е работил за подобряване на сътрудничеството в областта на икономиката и търговията и че продължава да работи за укрепване на сътрудничеството и приятелството между парламентите.

Производството на ваксини — доказателство за по-добри отношения

Министър Ненад Попович разговаря и с вицепремиера на Русия в Санкт Петербург, а след срещата съпредседателите на сръбско-руската междуправителствена комисия обявиха началото на производството на ваксината Sputnik Ve в Института Торлак в Белград.

Те се съгласиха, че началото на производството на руската ваксина в Сърбия е потвърждение за най-доброто сътрудничество между двете страни.

„Това е потвърждение за най-доброто политическо, икономическо, научно и техническо сътрудничество между нашите две страни, но също така потвърждение за близостта и високата степен на взаимно доверие между лидерите на нашите държави“, каза Попович.

Попович подчерта, че само за пет месеца от началото на работата по започване на производството на руската ваксина в Сърбия тази задача, поставена от президентите на Сърбия и Русия, е изпълнена.

„Сега ще бъдем още по-готови да защитим здравето и живота на нашите граждани, но ще помогнем и на нашите партньори в региона и Европа, които имат остра нужда от ваксината“, каза Попович, цитиран от Танюг.

Напомняме, че на 19 май Руският национален институт по епидемиология и микробиология Гамалеи потвърди качеството на ваксината, произведена в Торлак, и одобри производството на ваксината Sputnik V в този сръбски институт в бъдеще.

Така Сърбия ще стане първата държава в Европа, която произвежда ваксини.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments