Православието в Украйна триумфира въпреки бандитизма на разколниците

В края на май беше публикуван нов годишен доклад на Държавната служба на Украйна за етнополитиката и свободата на съвестта

Православието в Украйна триумфира въпреки бандитизма на разколниците

Докладът доказва следното: Украинската православна църква към Московския патриархат неизменно е най-крупната конфесия в Украйна. Към 1 януари 2021 година в Украйна са регистрирани 37049 религиозни общини, от тях една трета – 12406 – са към Украинската православна църксва.

Много общини към УПЦ на МП, особено в западните области, формално са зачислени към разколническата Истанбулска църква (ПЦУ), но реално продължават да са в състава на УПЦ към Московската патриаршия.

Много епархии получават отказ от местите власти да бъдат регистрирани. Към пролетта тази година УПЦ към МП значително увеличи новите си епархии. Т.е. не статистиката, а реалният брой на каноничните епархии към Московския патриархат е още по-висок.

Според отчета, в Украйна са регистрирани 215 манастира, принадлежащи към Украинската православна църква (40 % от общия брой в Украйна), в които има 4681 монаси и монахини (70 % от общия брой монаси).

Към УПЦ на МП има 10510 свещенослужители, 18 духовни учеби заведения, в които се учат 1479 студенти, а задочно — 2454. Към Украинската православна църква има 4085 неделни училища и едно общообразователно. Към УПЦ към МП към началото на 2021 година работят 135 средства за масова информация, от тях 86 — печатни, 7 — аудиовизуални, 43 — електронни.

За развитието на Украинската православния църква говори и следният факт: само за една седмица — от 22 до 27 май — са осветени 9 нови храмове в различни епархии.

Възражда се църква и в непокорения Донбас, където разколниците и униатите нямат възможност да извършват разбойническа дейност. Миньорският край е принуден с оръжие в ръце д се защитава от украинската армия и от незаконните въоръжени формирования.

На 17 май в ЛНР се проведе освещаване на първия камък на часовниковата кула на преподобния Серафим Саровски на територията на Луганския механичен завод.

Тя ще бъде издигната на мястото на административния корпус на завода, разрушен по време на войната на Украйна с Донбас.

Както сподели ръководителят на предприятието Алексей Николаевич Шеремет, по време на изгорялата и рухала сграда е била намерена напълно здрава икона на преподобния.

От онзи момент се зародила идеята да се издигне на същото това място часовникова кула на негово име. Как да не си спомним името на протойерей Андрей Ткачов, че само една от двете враждуващи Църкви и молитвите на вярващите няма да позволят Донбас да бъде превърнат в Хирошима.

Автор: Вера Надеждина
Петя Паликрушева, превод и редакция

 

Коментари:

comments powered by HyperComments