Американска чиновничка се оказа в затвора за разгласяване на данни за посолството на Русия

Екс-сътрудничка на Министерството на финансите на САЩ получи шест месеца затвор за разгласяване на поверителни данни пред медиите, по-специално за члена на обществената камара на Русия Мария Бутина, руското посолство и други. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на американското министерство на правосъдието.

Американска чиновничка се оказа в затвора за разгласяване на данни за посолството на Русия

Натали Мейфлауър Сурс-Едуардс, бивш старши съветник в управлението по реализация на законодателството в областта на финансовите престъпления към Министерството на финансите, е осъдена на шест месеца във федерален затвор за незаконно разкриване на доклади за подозрителна активност и друга поверителна информация, съобщи министерството.

Уточнява се, че оповестените доклади се отнасят до ръководителя на предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. Пол Манафорт, бившия политически консултант Ричард Гейтс, руското посолство, Мария Бутина и кипърската фирма Prevezon Alexander, която беше обект на разследване от финансовите власти на САЩ.

Според Министерството на правосъдието през годината служителката е предоставяла на журналисти поверителни текстови документи и снимки. Например в американските медии се появиха течове относно финансирането на руското посолство във Вашингтон. В същото време не са предявени официални искове. Руското външно министерство заяви, че подобни течове са неприемливи.

Американският федерален прокурор в Ню Йорк Одри Строс подчерта, че Саурс-Едуардс е влязла в затвора за злоупотреба с власт — тя „не е оправдала доверието и преследва собствените си интереси“.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments