НАТО провежда многодоменна операция срещу Русия

2 юни 2021-Нюз Фронт.

Постсъветското пространство се превръща в постоянен театър на военни маневри

За да се противопостави на Русия, Северноатлантическият алианс ще продължи да увеличава своя отбранителен потенциал и военна активност в Източна Европа, включително на територията на бившия СССР. Това е един от изводите, които могат да се направят от резултатите от срещата на министрите на външните работи и отбраната на НАТО във вторник. Алиансът счита «заплахите» от Руската Федерация за дългосрочни и потвърждава намерението си да се усъвършенства във военно отношение, което ще бъде заложено на срещата на върха на 14 юни в Стратегията за развитие на НАТО за 30 години.

Сега, в рамките на маневрите Defender Europe 2021, в Европа са организирани поредица от военни учения с няколко домейни, които са с явно антируска насоченост.

 

НАТО провежда многодоменна операция срещу Русия

В рамките на маневрите Defender Europe 2021 американските танкисти преминават бойна подготовка на полигон в България. Снимка от www.dvidshub.net

 

Полковник Николай Шулгин, военен експерт, обясни пред NG, че американската концепция за многодоменна битка (Multidomain battle-MDB) е сравнително нова посока в дейността на силите на САЩ и НАТО.

В документите на Пентагона се разбира „като водене на военни действия в различни сфери (домейни) — на сушата, в морето, във въздуха, в космоса, в киберпространството и т.н.

„Например, без каквато и да било връзка с Defender Europe, американският стратегически бомбардировач B-52, като част от глобална мисия, прелетя над 30 европейски държави в понеделник, включително над Естония и нейната авиобаза Амари, където сега са организирани международните учения на алианса «Пролетна буря».

В тях участват около 7000 войници и офицери от сухопътните, въздушните и морските сили на Естония, САЩ, Великобритания, Франция, Дания, Полша и Италия. На фона на тези учения бяха разгърнати и маневри „Кибербуря“ , които според Международния център за отбрана и сигурност в Талин (ICDS) „са много актуални, особено предвид постоянно нарастващата активност на руските хакери“, подчертава експерта

Шулгин обърна внимание на факта, че мероприятията на НАТО, организирани като част от Defender Europe 2021 и други операции с няколко домейни, предстоят съвсем скоро.
Според него много от тях са планирани не само в Прибалтика, но и в други страни от бившия СССР.

„Съвсем скоро в Украйна ще се проведат многонационалните учения Sea Breeze 2021, малко по-късно се очакват украинско-британските командно-щабни учения Cossack mace 2021, в които ще вземат участие над 1000 военнослужещи, включително представители на поне пет страни членки на алианса. Като цяло тази година се планира провеждането на осем многонационални учения на територията на Украйна и две на територията на Грузия. Едно учение ще се проведе в Казахстан с участието на държави от НАТО “, заяви Шулгин.

Военно-политическото ръководство на Руската Федерация смята, че агресивните намерения на НАТО са очевидни. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че „през последните седем години интензивността на полетите на стратегическата авиация на американските военновъздушни сили в Европа е нараснала 14 пъти“.

 

„Американски стратези летят близо до нашите граници с явно неотбранителни цели“, сигурен е Николай Шулгин.

 

С участието на САЩ и силите на алианса в Европа броят на ученията се увеличи с 1,5 пъти през последните години. И сега, както казах, вече започнаха най-големите маневри Defender Europe 2021 за последните 30 г.

 

Според Министерството на отбраната на Руската Федерация в тях участват до 40 хиляди военнослужещи. Основната цел на подобни маневри е да се изработи прехвърлянето на пълноценна дивизия от САЩ към Европа.

Генерал Тод Уолтърс, командващ европейското командване на САЩ, казва, че учението ще изработи «тактика за проникване и захват». Това очевидно е настъпателна, агресивна тактика. Защо американските войници ще бъдат концентрирани в Източна Европа? Очевидно не е за да се разходят….

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments