Лукашенко: Минск обмисля възможността за отваряне на полети до Крим

2 юни 2021-Нюз Фронт.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия и Беларус обмислят възможността за отваряне на директни полети от Минск до Симферопол.

„Украйна затвори небето за нас. Имаме си собствен санаториум в Крим, в Мисхор, където хората винаги са пътували и летели. За да не влошаваме отношенията, ние минавахме през Украйна, кой с влак, кой с кола, кой със самолет. Сега небето е затворено. Казах на Путин:

„Помисли как можем да стигнем до Крим. Няма да летим през Полша: и там не им е позволено “, цитират думите на Лукашенка от изданието БелТА.

Лукашенко: Минск обмисля възможността за отваряне на полети до Крим

Той отбеляза, че Москва и Минск ще проработят въпроса за откриването на полети до столицата на Крим Симферопол — разпореждане е дадено на компетентните ведомства.

„Мисля, че тук няма да има проблем. Те ( Украйна-бел.ред) затвориха небето — е, има по-отворени държави, през които винаги можем да стигнем до Крим “, отбеляза Лукашенко.

По-рано генералният директор на «Белавия» Игор Чергинец заяви, че беларуската авиокомпания «Белавия» не планира да лети до Крим. Той добави, че за да се случи това трябва да има „политическо признание на Крим като част от Русия“.

На свой ред в Крим, на белоруската авиокомпания „Белавия“ беше предложено да се възползва от „уникалния шанс“ да стане първият чуждестранен въздушен оператор на полуострова.

Крим стана руски регион след референдум, проведен там през март 2014 година, на който рекордно количество жители гласуваха за възсъединение с Русия.


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments