Център за американски прогрес: Европа е в пълна зависимост от САЩ

Центърът за американски прогрес, близък до администрацията на президента Джо Байдън, призовава държавния глава да насърчи ЕС да развива мощен отбранителен капацитет. За доклада на центъра информира изданието «Политико».

Център за американски прогрес: Европа е в пълна зависимост от САЩ

В документа се отправя апел към американския държавен глава да престане с продължилото десетилетия противопоставяне на отбранителна интеграция на ЕС от предишните лидери на Съединените щати под претекст да бъде избегнато разточителното дублиране с НАТО.

«Зависимостта на Европа от Вашингтон по отношение на нейната сигурност означава, че Щатите де факто притежават вето върху нея», се подчертава в доклада.

Авторите добавят, че от 1990 година Съединените щати непрекъснато използват ефективно правото си на вето, за да блокират отбранителните амбиции на ЕС:

«Често като резултат се стига до абсурдната ситуация, при която Вашингтон настоява на висок глас Европа да направи повече за отбраната си, но след това категорично се противопоставя, когато ЕС се опитва да отговори на този призив», допълват авторите на доклада и определят този подход като «огромна стратегическа грешка».

Очаква се тези заключения да предизвикат ожесточена съпротива от някои политически лидери и дипломати от НАТО. Въпреки това идеята за създаване на армия на ЕС получи силна подкрепа на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments