Медведев: Отношенията между Русия и САЩ са по-лоши, отколкото по време на кубинската ракетна криза

В момента отношенията между Русия и САЩ са по-лоши, отколкото по време на кубинската ракетна криза. Това мнение изрази Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в интервю за вестник «Комерсант», цитирано от ТАСС, съобщи News.bg.

Медведев: Отношенията между Русия и САЩ са по-лоши, отколкото по време на кубинската ракетна криза

«Не говоря за ситуация точно като кубинската ракетна криза, когато всичко висеше на косъм. Но в някои моменти сегашната ситуация е по-лоша. И е по-лоша, защото нашите партньори изхождат от предположението, че Русия може да бъде пренебрегвана», каза той.

Медведев добави, че в предишни години САЩ изхождаха от постулата, че Съветският съюз не е приятел, но трябва да се има предвид.

«И сега те вярват, поне за момента, че Русия е умираща страна, че тя може да бъде игнорирана, че във външнополитическия дискурс тя може да бъде третирана с презрение и следователно е направила много грешки».

Той съжалява, че «нашите партньори на Запад така са се вдъхновили от силата си, особено след краха на Варшавския договор«. Според него никой никога не се е опитвал да доведе конфронтацията с Москва до такова ниво.

«Да, имаше много различни периоди, дори кубинската ракетна криза, но въпреки това на никой не му бе хрумвало да прекъсне всички комуникационни пътища. И какво направиха нашите партньори, например в Европейския съюз или САЩ — те започнаха да налагат индивидуални санкции».

Той добави, че въпреки колосалното противопоставяне между САЩ и СССР е невъзможно да си представим, че са наложени индивидуални санкции срещу Никита Хрушчов или Леонид Брежнев, или членове на Политбюро, или лидерите на Върховния съвет.

«Не, разбира се. Защо — защото нашите партньори бяха много по-прагматични. Да, ние не сме съгласни с политиката на Съветския съюз, осъждаме, но в същото време има канали за комуникация. Медведев, добавяйки, че дори експулсирането на дипломати, което сега е в ход, не е практикувано в такава степен по време на конфронтацията със СССР, въпреки че имаше единични случаи.

Отношенията на Русия със западните държави, включително САЩ и Европейския съюз, се влошиха драстично през последните години и то не по инициатива на Русия, обясни Медведев.

Той подчерта, че Русия се нуждае от «стабилни, добри, добросъседски, взаимноизгодни отношения с Европейския съюз, САЩ и с всички останали страни».

«Но въпросът е точно на каква позиция се придържат нашите партньори.»

Според него това напрежение се отразява зле на общата ситуация в света.

«Мисля, че е лошо, че в икономически план всички са загубили много», каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на РФ.

Той коментира взаимодействието между Русия и Запада, отговаряйки на въпроса за отношението към протестите. Медведев отбеляза, че собствената му гледна точка не се е променила през последните 10 години — след митингите на площад Болотная в Москва.

«Що се отнася до отношението на моите другари, колеги, всички ние сме живи хора и ситуацията се промени. Виждаме отношението към нашата страна, което се проявява активно през последните години от нашите съседи в Европа и още повече в САЩ».

Според Медведев Русия и Западът «трябва да стигнат други, нормални, стабилни принципи на сътрудничество».

«Надявам се това да се случи, наред с други неща, в резултат на руската външнополитическа дейност».

В същото време Медведев смята, че може да се върне конструктивен подход в отношенията, не бива да се възприемат съществуващите трудности като фатални.

«Не искам да кажа, че едната страна винаги е виновна за всичко, че сме бели и пухкави, а те винаги са мръсни и лоши. Но в тази ситуация със сигурност не сме били инициаторите на този вид конфронтационна спирала. Но това трябва да се третира без фатализъм. Може да се преобърне».

Срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, която ще се проведе в Женева на 16 юни, ще се превърне в възможност за обсъждане на най-трудните въпроси за двете страни, коментира той.

«Скоро ще има среща между президента на страната ни и президента на Съединените американски щати. Поне това вече е възможност за обсъждане на най-сложните и най-конфликтни теми».

Очаква се Путин и Байдън да се срещнат в Женева на 16 юни. Това ще бъде първата руско-американска среща на върха от юли 2018 г., когато Путин се срещна в Хелзинки с Доналд Тръмп.

Кремъл заяви, че лидерите на Русия и САЩ планират да «обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения, въпроси на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията и уреждането на регионални конфликти.»

На 30 май Байдън обяви, че възнамерява да повдигне на срещата по-специално темата за нарушенията на правата на човека.

 

Коментари:

comments powered by HyperComments