Британското разузнаване обвинено в преки контакти с терористични лидери в Сирия

1 юни 2021-Нюз Фронт.

Разузнавателните служби на западните страни не само косвено, но и директно установяват контакти с международни терористични групи, действащи в Сирия, заяви дипломатически източник в Москва.

Британското разузнаване обвинено в преки контакти с терористични лидери в Сирия

„Например стана известно за срещата на лидера на международния терористичен съюз„ Хаят Тахрир ал-Шам “(HTS, терористична група, забранена в Русия), лидера на прословутата„ Ал-Нусра “(терористична група забранена в Русия) Абу Мохамед ал-Джулани с представителя на британското разузнаване MI6, бивш британски специален пратеник за Либия Джонатан Пауъл “, каза източник на РИА Новости.

Според думите на източника „фактът, че основната тема на дискусията е била възможността за изключване на HTS от списъците на терористични организации, придава особен цинизъм на това събитие“.

Както отбеляза дипломатът, „за тази цел британската страна предложила на HTS (забранена в Русия) да декларира отказа си да продължи подривната дейност срещу западните страни и да установи тясно сътрудничество с тях.

„На Ал Джулани беше препоръчано да даде интервю на един от американските журналисти, за да създаде положителен образ на оглавявания от него Teraliance в интерес на последващата му рехабилитация“, добави той.

Според източника „редица британски съюзници, предимно САЩ, се включват в процеса на ребрандиране на членовете на Ал-Нусра“.

Той също така отбеляза, че е постигнато споразумение за поддържане на постоянен канал за комуникация с международни терористи, признати като такива от Съвета за сигурност на ООН.

Бихме искали да напомним на онези, които бързо забравят собствения си горчив опит: няма„ добри “терористи, всички опити да бъдат укротени и хранени от ръка, като правило завършват с много кръв на невинни жертви“, подчера дипломатическия източник.

През март терористите от групата „Джабхат ал Нусра“ (забранена в Русия) извършиха 30 нападения в зоната за деескалация на Идлиб.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция NewsFront.

Коментари:

comments powered by HyperComments