Forbes: Руските бомбардировачи Ту-22 в Сирия са опасни за НАТО

Американски военен експерт разглежда различни варианти относно базирането на руските стратегически ракетни бомбардировачи  Ту-22M3 в Сирия и признава, че това е много сериозна руска заявка за военно присъствие в Средиземно море. НАТО и Израел са принудени да вземат това предвид при стратегическото си планиране.

Превод от Forbes, САЩ:  

Forbes: Руските бомбардировачи Ту-22 в Сирия са опасни за НАТО

Руските ВКС разположиха свръхзвукови ракетоносци-бомбардировачи Ту-22M3 в своята авиобаза в Сирия.

Внезапното им разполагане в региона може да бъде краткотрайно. Но от друга страна, това може да означава началото на дългосрочна промяна в базирането на някои от най-мощните руски бойни самолети.

Във всеки случай това разполагане е сериозно напомняне на стратезите на НАТО, че поколение след края на Студената война Русия може отново да разположи значителни сили около Средиземно море. А във военно време тези сили могат да представляват сериозна заплаха за южния фланг на НАТО.

Три Ту-22М3 кацнаха в авиобазата Хмеймим на брега на Средиземно море на юг от Латакия на 25 май. Кремъл отбеляза събитието със сериозно видео, показващо пристигането на бомбардировачите.

Руските ВКС разполагат с 66 бомбардировача Ту-22М. Те представляват повече от половината от бомбардировачния флот на въздушно-космическите сили. Свръхзвуковият Ту-22М има обхват до 2900 километра, разполага с 10 тона бомби със свободно падане или три X -22 противокорабни ракети с обсег до 540 километра.

През последните години тези бомбардировачи бяха използвани няколко пъти в Сирия по време на руската намеса в гражданската война в тази страна. Досега обаче те излитаха от своите бази в Русия, хвърляха бомби и отлитаха вкъщи.

Настоящото им разполагане в авиобазата Хмеймим е първото по рода си и се случва в момент, когато Москва харчи стотици милиони долари за модернизиране на Хмеймим и близката военноморска база в Тартус.

Идеята за използването на бомбардировачи Ту-22М в Сирия е стара и според експертите на НАТО потенциално опасна. Повече от 40 години след пускането си в експлоатация бомбардировачът Ту-22 остава един от най-мощните ударни самолети в Русия.

Ту-22М3, излитащи директно от Сирия, представляват заплаха за силите на НАТО — по-специално за корабите — в целия средиземноморски театър на военните действия.

Източник: https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/05/27/russian-bombers-in-syria-are-a-threat-50-years-in-the-making/?sh=7028ce9d68ce

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments