Хуанцю шибао (Китай): Литва е бръмбар, който „е най-добре да бъде смачкан с крак“

Литва надцени силите си в битката с Китай, пише изданието. Китайските читатели са съгласни. Те сравняват Литва с бръмбар, който „е най-добре да бъде смачкан с крак“. А други й съчувстват, защото тя е толкова малка, че трябва постоянно да напомня за себе си.

Превод от Хуанцю шибао (Китай):

Хуанцю шибао (Китай): Литва е бръмбар, който „е най-добре да бъде смачкан с крак“

Литва, малка балтийска държава с население под 3 милиона, обяви в събота оттеглянето си от механизма за сътрудничество 17 + 1 между страните от Централна и Източна Европа и Китай. Миналата седмица в четвъртък парламентът на страната одобри документ, в който политиката на Китай в Синдзян бе наречена «геноцид» и «престъпление срещу правата на човека».

По този начин Литва последва лошия пример на САЩ, Великобритания и Канада, които пропагандират тази гледна точка в Европейския съюз.

Литва напълно подкрепя американската политика и винаги застава на тяхна страна, демонстрирайки силни антируски и сега антикитайски настроения. Първоначално делата на Синцзян по никакъв начин не касаеха Литва. Тя не се намесваше във вътрешните работи на Китай, когато говореха за това в ЕС, но с един акт тази малка страна скочи далеч. Подобни тенденции се наблюдават спрямо Тайван и по други въпроси. През март тази година Литва обяви, че ще отвори «търговско представителство» в Тайван, за да развива отношенията си с острова.

Действията на Литва през тази година съответстват на израза „шут на грахово зърно“, но не бива да изпускаме нервите си по подобене дребен въпрос. Литва е твърде малка, населението на страната е по-малко от населението, живеещо само в един район в някой малък китайски град.

Всички нейни изявления срещу Китай са само символични.

Те са само отзвук от действията на САЩ срещу Китай. Докато Литва ни уважава, ние я уважавахме и ние.

Коментари на читатели:

Литва е бръмбар, който „е най-добре да бъде смачкан с крак“

Не би било пресилено да се каже, че това е просто шут. Шутът винаги ще изпълнява всякакви лудории на сцената, надявайки се да привлече вниманието на хората. В крайна сметка Литва е просто ретранслатор на думите на САЩ.

Типично малко кученце, зашито за повода на САЩ.

В края на крищата ще бъде унищожена.

Източник: https://opinion.huanqiu.com/article/43F4WKAL1ZU

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments