Defence 24: Варшава наивно вярваше, че може да блокира „Северен поток 2“, но сгреши

Полша направи погрешни сметки относно „Северен поток 2“, залагайки на грешния партньор. Сега, когато завършването на проекта е съвсем близо, Варшава обмисля как да получи поне малко парче от пая. Идеята да се превърне в транзитна държава за газ за Беларус и Украйна излиза на преден план, но и този проект не е толкова лесен за изпълнение.

Превод от Defence 24 (Полша): 

Defence 24: Варшава наивно вярваше, че може да блокира „Северен поток 2“, но сгреши

Част от интервюто с депутата от полския парламент от партия «Конфедерация» Кристиан Камински: 

На настоящия етап можем да заявим с увереност: не, Полша не можа да блокира изграждането на Северен поток 2, тъй като Германия и Русия признаха изпълнението на проекта като своя стратегическа цел, а ние нямахме партньори нито сред силните играчи, нито сред нашите най-близки съюзници по Вишеградската група, която можеше да действа като инструмент за противопоставяне на газопровода. Какво трябваше да се направи?

Трябваше да протестираме гръмко, да мобилизираме протестни сили в ЕС и извън него и в същото време, вече по-малко агресивно, да разговаряме с Германия и Русия за условията, при които можем да откажем да саботираме проекта. Това не беше направено, следователно полският управляващ екип считаше, че ще успее да блокира инвестициите или че САЩ ще го направят. И двете са доказателства за наивност, която е неприемлива за един политик (особено за управляващите), което е особено опасно в период на изостряне на международната конкуренция.

Ходът на администрацията на Байдън, според мен, беше продиктуван преди всичко от желанието да се преформатират отношенията с Германия, въпреки че разликите между реториката и действията на Вашингтон по отношение на Русия показват промяна на подхода към Москва. Това обаче не започна при Байдън.

САЩ не реагираха по никакъв начин на войната в Нагорни Карабах, позволявайки на руснаците да действат като „главен брокер“ и да извлекат голяма полза от конфликта: да настанят контингента си в регион с неуреден международен статут.

Показвайки мускули на границата с Украйна, Путин постигна своето: беше поканен на преговори.

Източник: https://www.energetyka24.com/gaz/kaminski-rzad-naiwnie-myslal-ze-zablokuje-nord-stream-2-powinien-rozmawiac-z-berlinem-wywiad

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments