Митрополит Иларион: Структурата на разколниците в Украйна бе създадена от САЩ

Ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква Волколамски митрополит Иларион (Алфеев) заяви, че така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ) е създадена от САЩ единствено в името на политически цели.

Митрополит Иларион: Структурата на разколниците в Украйна бе създадена от САЩ

Йерархът отбеляза, че срещата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на посещението му в Киев с ръководителя на ПЦУ Епифаний Думенко, но не и с други религиозни лидери, не е случайно.

«Фактът, че държавният секретар на САЩ се срещна с ръководителите на разкола, но не и с нито един друг религиозен лидер  — нито с главата на каноничната Църква, нито с мюсюлманските или с юдейските лидери — за поред път доказва това, че т. нар. ПЦУ, начело с т.нар. митрополик (а всъщност лъжемитрополит) Eпифаний — е проект на САЩ, политически проект от началото до края си», заяви митрополит Иларион.

Той подчерта, че САЩ продължават да работят на принципа «разделяй и владей» не само на политическо, но и църкво ниво.

Понастоящем в Украйна деайства единствената канонична православна църква — УПЦ.

Но благодарение на усилията на миналото ръководство на страната от декември 2018 година в Киев в базата на разколническите организации — Киевския патриархат и Украинската автокефална православна църква — бе създадена неканоничната Православна църква на Украйна.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

comments powered by HyperComments