Разколниците в Украйна се провалиха

Продължава рекламната кампания на украинските разколници: телевизионните канали излъчват клипове, по улиците на Киев видят билбордове, самият «Епифаний» Думенко през май направи истински прес-тур.

Разколниците в Украйна се провалиха

Всичко това може да предизвиква недоумение, защото църквата не се нуждае от реклама. Това е Църква, а не религиозно-политическа организация. Тя не се нуждае от реклама. Още повече, че ПЦУ по никакъв начин не е свързана с православието.

ПЦУ е лъжа!

Под трибуквието се крият истанбулските марионетки.

Разколниците се чувстват стопани, на длъжност са оставени само филаретовци. Самият «Филарет» Денисенко изисква не само почитане, но и материални ресурси.

В САЩ и Канада офицално са регистрирани уставните документи на «Викариата на Украинската Православна Църква към Киевския патриархат».

Т.е. разколът получи юридическо оформление.

В Украйна Денисенко има повече от десет «епископа» и достатъчно много приходи, за да обезпечи функционирането на «Киевския патриархат».

Той продължава борбата за власт, статус и ресурси.

Както отбелязва спикерът на УПЦ към МП протойерей Николай Денилевич, към това те биват подтиквани от обстоятелствата, в частност от наличието на една терория едновременна на два-три «йерарси» от различни разколнически структури.

В създадената от Вартоломей и Порошеко структура няма необходимия брой кадри, за да се обезпечи нормалното функциониране.

По отношение на «архиепископа», управляващ Тернополско-Бучанската епархия към ПЦУ Тихон Патранюк е открито наказателно дело по обвинение в мошеничество в особено крупни размери.

През 2010 година, намирайки се в «Киевския патриархат», той е заграбил парични средства в размер на $100000 в Луганска област. Филаретовците от отстраниха от работа и му забраниха да води «служба».

След тов Петранюк изчезна за няколко години, но изплува като свещенослужител на разколниците.

Друг «Свещеник» на църквата на Поршенко-Вартоломей и едновременно с това депутат от Полтавския градски съвет от «Европейска солидарност» Александър Дедюхин в началото на тази година получи от престарелите енориаши «подаръци» под формата на недвижими имоти в рамките на 1500000 гривни. Разрази се скандал.

Дедюхин във Фейсбук коментира случилото се така: „Някои ми казваха, не се ли срамувахте да вземете пари от бабите, за да уредите собствения си живот? Знаете ли, абсолютно не се срамувам. Освен това продължавам да взимам пари от пенсиите им, за да купувам храна и лекарства. И ще вземам до последния им дъх, не се съмнявайте».

«Църквата» на Порошенко-Вартоломей успя значително по-малко от планираното.

Това сподели в интервю за изданието «Витраж. Информ» митрополит Винницкий и Барский Варсонофий:

«Те не отчетоха фактора вярващ човек, който има доверие в Бога и никога няма да измеи на Христос, на своята канонична Църква, където са го кръстили, където се е молил, където е получил благодатни сили, където усеща Божия благодат.

Те това не могат да променят. Това не беше отчетено от чиновниците с държавен ранг, защото те не разбират от това. Те не са църковни хора. Тук те се сблъскаха с нещо, което не познават. Затова планът им не сработи».

Автор: Агния Мирская
Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

comments powered by HyperComments