Руска православна църква: Срещата на Блинкен с разколниците за пореден път доказва, че те са проект на САЩ

Волоколамският митрополит Иларион, председател на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, заяви, че „разделението, което се случило на политическо ниво, сега стана и на църковно ниво“.

Руска православна църква: Срещата на Блинкен с разколниците за пореден път доказва, че те са проект на САЩ

В събота ръководителят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волоколамск Иларион (Алфеев) заяви, че срещата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен с ръководителя на така наречената Православна църква на Украйна (ПЦУ), Митрополит Епифаний (Думенко) и неговото игнориране на другите религиозни лидери в страната доказва участието на Америка в дейностите на разколническата организация.

„Фактът, че държавният секретар на САЩ се срещна с лидера на разкола, но не се срещна с никой друг религиозен лидер, нито с глава на каноничната църква, нито с мюсюлманските или еврейскителидери, свидетелства още веднъж, че т.нар. наречената ПЦУ, начело с наречения митрополит, всъщност лъжемитрополит, Eпифаний е американски проект, политически проект от началото до края си», цитира ТАСС думите на митрополит Иларион, които той заяви в ефира на програмата «Църква и мир» по телевизионния канал Русия-24.

Отговаряйки на въпроса за връзката между срещата на държавния секретар на САЩ с митрополит Епифаний и последвалото отнемане на канонични църкви в Украйна, митрополитът изрази увереност, че това не е съвпадение.

„Това е нещо, което е създадено от американците, за да въплъти още веднъж принципа„ разделяй и владей“, от който те се ръководят. Това разделение, което се проведе на политическо ниво, сега се случи и на църковно ниво”, продължи митрополит Иларион.

По негово убеждение патриарх Вартоломей от Константинопол реализира този американски план.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments