Мнение/Това не ви е „османско езеро“: Какви са плановете на Турция

През 2011 г. турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви намерението си да построи така наречения Истанбулски канал като алтернативен морски път от Черно море до Средиземно море. Оттогава планът бе спрян поради поредица от икономически трудности, пред които е изправена Анкара. С наближаването на общите избори през 2023 г. в Турция проблемът се връща на преден план — миналия месец 104 пенсионирани турски адмирали подписаха декларация, предупреждаваща правителството за последиците от отказа от Конвенцията от Монтрьо, установяваща настоящия международен режим и правила за използването на Босфора и Дарданелите.

В исторически план Турция е затваряла пролива за руските военни кораби. Времената обаче, когато Черно море е било „османско езеро“, отдавна са отминали. В момента руската армия има нарастващи опасения относно плановете на Ердоган, а международните наблюдатели трябва да се притесняват по въпроса за достъпа до Черно море в бъдеще, пише политологът Зайед Белбаги на страниците на саудитския вестник Arab News.

Мнение/Това не ви е „османско езеро“: Какви са плановете на Турция

През юни Турция ще започне изграждането на първия мост, който ще пресича огромния воден път в покрайнините на Истанбул, свързващ Черно море със Средиземно море, заяви министърът на транспорта и инфраструктурата на страната Адил Караисмайлоглу на 30 април.

Ердоган остава категоричен относно проекта за изкуствен воден път — изграждането на Истанбулския канал, който ще създаде друг, но вече създаден от човека проток в западния край на турския мегаполис. Правителството на страната казва, че каналът ще се използва за плавателни съдове с повишен екологичен риск, като петролни танкери, за да се намали трафикът в Босфора.

В същото време се посочва, че ограничителният режим за военните кораби от държави, които не са от Черно море, в сила съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. (те могат да влязат в Черно море и да останат там не повече от 21 дни), няма да се прилага за Истанбулския канал.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Уважаеми русофили, Фейсбук (разбирай ФАЩ) постави сайта News Front под зловещи санкции.

Всички акаунти на десетките журналисти, пишещи в сайта, са ликвидирани, а върху новите ни акаунти е поставен своеобразен «Чадър» — за да не ни чете почти никой.

Аз и руските ми колеги ще ви бъдем много благодарни, ако съдействате истината за Русия да бъде прочетена от колкото се може повече българи.

За да заобиколим американските санкции, руските ми колеги измислиха ето това https://zapisnanews.info/….

Тук са публикувани многобройни статии и новини, които се актуализират ежедневно.

Цъквате върху синия линк по-горе, виждате цяла поредица материали, избирате статия или новина, цъквате върху заглавието, материалът ви се отваря и е готов за публикуване в група или във вашия профил.

Сърдечно ви благодарим за помощта!

Русия няма да я забрави!

Победата ще бъде наша!

Коментари:

comments powered by HyperComments